Gal pabandom be mėsos? Įkvėpimui – ir „TikTok“ nuvilnijęs gardus keptų bulvyčių receptas

04.01.2024 11:00:00 | Vilnius

Gal pabandom be mėsos? Įkvėpimui – ir „TikTok“ nuvilnijęs gardus keptų bulvyčių receptas

Sausis – ne tik naujų metų, bet ir naujų tikslų siekimo pradžia. Šis mėnuo dar vadinamas ir augaliniu sausiu, arba „augalausiu“, nes žmonės visame pasaulyje yra kviečiami išmėginti augaliniu maistu paremtą mitybą. „Lidl“ pranešime žiniasklaidai pateikiamos kelios gardžių ir nebrangių receptų idėjos, kaip sausį paversti skanių ir sveikatai palankesnių atradimų metu.

Veganiška mityba: kuo ji naudinga?

Veganiška, arba augalinė mityba – vienas iš būdų prisidėti prie kovos su klimato kaita. Nors maisto pramonėje visiškai išvengti šiltnamio efektą sukeliančių dujų emisijų sudėtinga, veganiškų produktų gamyba palieka daug mažesnį anglies dvideginio pėdsaką nei įprastiniai gyvūninės kilmės maisto produktai.

Oksfordo universiteto mokslininkų atliktas tyrimas parodė, kad veganiška mityba yra net 75 proc. palankesnė planetai nei gyvūninės kilmės produktais paremta dieta. Be to, skaičiuojama, kad perėjus prie augalinės mitybos, per metus vienas žmogus vidutiniškai gali sutaupyti kone 830 tūkst. litrų vandens, kuris naudojamas mėsos ir kitų įprastų maisto produktų gamybai.

Veganiška mityba ir jos brangumo mitai

Nors dažnam gali atrodyti, kad maitintis veganiškai yra prabanga, tai nėra visiška tiesa. Brangu ar nebrangu priklauso nuo jūsų fantazijos bei pasirinkimo. Vaisiais, daržovėmis bei įvairiais grūdiniais patiekalais grįstą meniu galima susidaryti gan nesunkiai – reikia tik šiek tiek pasiruošimo bei planavimo.

Pavyzdžiui, nebūtina nuolatos ieškoti mėsos pakaitalų, o išbandyti tai, kas auga sode bei darže, kliautis sezoninėmis gėrybėmis, kurios, priklausomai nuo metų laiko, kainuoja mažiau. Šiuo metu racioną papildyti galima įvairiais grūdiniais patiekalais, taip pat raugintomis daržovėmis ar vaisiais. Tik, žinoma, svarbu susiplanuoti patiekalus taip, kad malonus sotumas jaustųsi visą dieną ir valgyti, kad ir nedidelėmis porcijomis, dažniau. 

Planavimas bei maisto ruošimas namuose leis ne tik pasigaminti sveikatai palankesnius patiekalus, bet ir išvengti užkandžiavimo ar valgymo mieste, kur veganiškų patiekalų nėra lengva rasti.

Kvepia lietuviškumu: daržoviniai kopūstų blynai

Nors veganiška mityba gali atrodyti kupina neįprastų patiekalų, ją pamėgs ir tradicinės virtuvės mėgėjai, išbandę daržovinius kopūstų blynus. Skanūs, kaip bulviniai, tik – mažiau kaloringi, be gliuteno, ir vos iš kelių ingredientų!

Jums prireiks:

Pusės baltagūžio kopūsto

1 morkos

1 svogūno

5 v. š. avinžirnių arba speltos miltų

3 v. š. bulvių krakmolo

200 ml vandens

2 v. š. aliejaus kepimui

Druskos, pipirų pagal skonį

Smulkintų petražolių, kitų žolelių papuošimui
Didesniame dubenyje sumaišykite miltus, krakmolą ir druską. Įpilkite vandens ir maišykite, kol neliks gumuliukų.

Sutarkuokite arba smulkiai supjaustykite kopūstą, morką, svogūną sukapokite smulkiais kubeliais ir suberkite į tešlą. Išmaišykite ją gerai, kad pagriebtumėte ir dubens dugne nugulusius ingredientus.

Iki vidutinės kaitros įkaitinkite keptuvę. Įpilkite aliejaus ir kepkite blynus, kol apskrus – po 3 minutes iš abiejų pusių.

Iškeptus blynus pabarstykite smulkintomis petražolėmis, kitomis žolelėmis ir patiekite su augaliniu jogurtu ar kitu mėgstamu padažu.

Sočiam laisvalaikiui – „TikTok“ pakerėjusios traiškytos bulvytės su sūriu

Neretas gardžių idėjų semiasi ne tik iš receptų knygų, bet ir socialinių tinklų. Visai neseniai populiariame socialiniame tinkle „TikTok“ nuvilnijo gardaus ir lengvai pagaminamo užkandžio – traiškytų bulvyčių su sūriu – receptas. Jį paversti veganišku labai lengva – tereikia sūrį pakeisti augaliniu sūriu, kurio pasirinkimo parduotuvių lentynose netrūksta.

Patiekalui reikės:

14–16 mažesnių šviežių bulvių

3 v. š. alyvuogių aliejaus

4 v. š. „Vemondo“ „Aioli“ ar kito mėgstamo padažo

150 g tarkuoto veganiško sūrio

Saujos smulkintų petražolių

Druskos, pipirų pagal skonį

Bulves nuplaukite, perpjaukite pusiau, jei nedidelės, arba į kelias smulkesnes dalis, jei bulvės didesnės. Sudėkite į dubenį. Įberkite druskos ir pipirų, gerai išmaišykite.

Į kepimo skardą įtieskite kepimo popierių. Patepkite skardą alyvuogių aliejumi ir suberkite tarkuotą veganišką sūrį. Po to sudėkite paruoštas bulvių puseles. Apšlakstykite jas alyvuogių aliejumi.

Iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje bulves kepkite apie 25 minutes, kol jos suminkštės ir lengvai apskrus, o po bulvėmis esantis sūris pavirs traškia plutele.

Iškeptas bulves sudėkite į lėkštę ir apibarstykite smulkintomis petražolėmis. Skanaukite jas su alyvuogių aliejaus, kiaušinių ir česnakų padažu – tikru majonezo pakaitalu.

Mėgstantiems saldžiau – nenuodėmingas, Kalėdomis kvepiantis desertas

Ko gero, neretas sau išsikėlė tikslą naujais metais vartoti mažiau cukraus. Tačiau tai nereiškia, kad reikėtų visiškai atsisakyti saldumynų – juos galima pakeisti veganiškais ir nenuodėmingais desertais, kaip praėjusias Kalėdas primenančiais veganiškais marcipanais.

Šiam skanėstui reikės:

2 saujų (~90 g) migdolų

2 v. š. cukranendrių cukraus pudros

1 v. š. klevų sirupo

Žiupsnelio druskos

Pirmiausia, paruoškite migdolų miltus. Migdolus suberkite į dubenį ir užpilkite verdančiu vandeniu. Jam atvėsus, nulupkite migdolų odeles.

Nuluptus migdolus nusausinkite ir sumalkite trintuvu, kad pasiektumėte miltų konsistenciją. Nebūtina, kad miltai būtų itin smulkūs.

Į trintuvą suberkite druską ir cukranendrių cukraus pudrą – pastarąją gausite sumalę cukranendrių cukrų. Malkite masę toliau, kol gausite minkštą bei švelnią tešlą.

Įpilkite klevų sirupo ir dar kartą trumpai pamalkite tešlą, kol pradės formuotis tešlos rutuliukai.

Gautą tešlą suformuokite į pailgą dešrą. Įvyniokite ją į maistinę plėvelę ir padėkite kelioms valandoms į šaldytuvą, kol sukietės. Skanaukite vieną arba papuoškite marcipanais kitus veganiškus desertus. Skanaus!

Kontaktai žiniasklaidai

Korporatyvinių reikalų ir komunikacijos departamentas
bendraukime@lidl.lt

Pasidalinti

Daugiau