La dolce vita! Gyvenimas gali būti saldus, arba Kodėl italai taip myli maistą?

06.05.2024 08:00:00 | Vilnius

La dolce vita! Gyvenimas gali būti saldus, arba Kodėl italai taip myli maistą?

Kiekvienas, nors kartą lankęsis Italijoje, gali patvirtinti, kad italai mėgsta ne tik daug kalbėti, bet ir daug bei skaniai pavalgyti, tad pas juos kiekviena diena – be dietų. Nors gali atrodyti, kad dėl didelio maisto kiekio italus kankina įvairios sveikatos problemos, netgi yra priešingai. Tikro itališko gyvenimo paslaptis – balansas, ir to išmokti – visai nesunku, rašoma „Lidl“ pranešime žiniasklaidai.

Maistas – ritualas, o ne kuras kūnui

Ne veltui sakoma, kad Italija – ne tik skanaus maisto, bet ir maisto kultūros tėvynė. Jei dalis mūsų yra įpratę pietus, taip pat ir vakarienę, suvalgyti greituoju būdu, italai šiems valgymams skiria itin daug dėmesio. Galima teigti, kad būtent vakarienė, o ne pietūs, yra pagrindinis dienos valgymas, ir ne veltui.

Būtent vakare visa šeima jau būna namie, o prie vakarienės stalo, dalydamiesi maistu, dalijasi ir savo dienos įspūdžiais. Nors vakarienė Italijoje prasideda nuo 20 val. vakaro, kai Lietuvoje tuo laiku – jau ir puodai ataušę, tai netrukdo italams mėgautis gardžiais bei sočiais patiekalais. Tačiau paslaptis slypi tame, kad pirmenybė teikiama bendravimui, kurį papildo maistas: nuo „antipasti“, arba užkandžių, kurių pasirinkime – alyvuogės, sūriai, kumpiai ir kt., iki „dolci“ – ledų, tiramisu ir kitų desertų, kurie užbaigia vakarienę.

Greta laisvės – ir griežtos, nerašytos taisyklės

Vis dėlto, net ir tokioje laisvoje, atsipalaidavusioje Italijoje egzistuoja tam tikros maisto kultūros taisyklės, kurių paiso net ir šioje šalyje besilankantieji. Pavyzdžiui, kapučinas – populiariausia kava su pienu Italijoje – geriamas tik ryte, iki 11 val. Šiame gėrime – daug kalorijų, reikalingų kone visai dienai, kurias papildo greta skanaujamas ragelis ar kitas gardėsis. Tad, jei itališkoje kavinėje norėsite po sočių pietų paskanauti kapučino, galite likti nesuprastas.

Nuo Italijos virtuvės neatsiejamas ir sūris, ypač – autentiškas parmezanas, kurio norėtųsi užtarkuoti praktiškai ant visų patiekalų. Vis dėlto, jei parmezanas puikiai dera su tam tikrais makaronų patiekalais, jo nederėtų užtarkuoti ant žuvies ar kitų subtilių patiekalų, pavyzdžiui, makaronų su trumais. Itin ryškus parmezano skonis gali užgošti tikrąjį patiekalo skonį, ir taip jį sugadinti.

Tačiau tiek save, tiek ir itališką vakarienę pagaminusį žmogų pradžiuginsite, jei maisto likučius iš lėkštės surinksite su gabalėliu duonos. Italai netgi turi tam specialų žodį – „scarpetta“. Šiuo ženklu išreiškiate norą paskanauti šio patiekalo daugiau.

Italijos įkvėpta vakarienė: greitoji lazanija ir tiramisu su avietėmis

Jau išsiaiškinome, kad vakarienė Italijoje – ilgas ir be galo įdomus bei nuotaikingas laikas, kurio norisi kuo daugiau praleisti bendraujant, o ne ruošiant maistą, Todėl „Lidl“ virtuvės meistrai siūlo pasigaminti greitą lazaniją, kuria bus malonu mėgautis ilgai. Ją užbaigus, vakarą pasaldins tiramisu, kuriam gaivinančio skonio suteiks šviežios avietės.

Lazanijai reikės:

9 šviežių „Italiamo“ kiaušininių makaronų lakštų lazanijai

400 g maltos jautienos

1 svogūno

1 indelio (~720 ml) „Italiamo“ trintų pomidorų

400 g rikotos sūrio

500 g mocarelos sūrio

1 kiaušinio

20–30 g parmezano sūrio

1 v. š. alyvuogių aliejaus

1 a. š. itališkų prieskonių mišinio

Druskos ir juodųjų pipirų pagal skonį

Šviežio baziliko lapelių papuošimui

Lazanijos ruošimą pagreitinsite naudodami jau paruoštus, šviežius makaronų lakštus, tad beliks imtis kitų ingredientų.

Iki vidutinės kaitros įkaitinkite keptuvę, į kurią įpilkite alyvuogių aliejaus. Supjaustykite svogūną ir suberkite į keptuvę. Ten pat sudėkite ir jautienos faršą. Kepkite viską apie 3–5 minutes, kol mėsa paruduos. Įberkite druskos ir pipirų bei pamaišykite. Jei kepant faršą išsiskyrė daug riebalų, išpilkite jų perteklių.

Tuomet į keptuvę sudėkite trintus pomidorus, suberkite prieskonių mišinį ir viską gerai išmaišykite. Gerai viską pakaitinus, paruoštą mišinį atidėkite į šalį.

Į vidutinio dydžio dubenį sudėkite rikotos sūrį, įtarkuokite maždaug 80 g mocarelos sūrio ir įmuškite kiaušinį. Viską gerai išmaišykite.

Pailgą, stačiakampę kepimo formą ištepkite aliejumi ir paskleiskite pirmąjį sluoksnį pomidorų bei mėsos mišinio – tam prireiks maždaug trečdalio mišinio. Užklokite pirmus tris makaronus, ant kurių sudėkite pusę rikotos ir mocarelos sūrių mišinio bei dar papildomai užtarkuokite apie 170 g mocarelos sūrio. Tuomet viską pakartokite dar kartą.

Užbaikite sluoksniavimą paklodami likusius makaronus, užpildami mėsos ir pomidorų mišinio bei užtarkuodami likusią mocarelą ir parmezano sūrį.

Lazaniją kepkite iki 180 laipsnių kaitros įkaitintoje orkaitėje apie 35–45 minutes, arba kol ji pradės burbuliuoti. Tuomet leiskite dar 2–3 minutes paskrusti, ir išimkite iš orkaitės. Leiskite 15-ai minučių atvėsti.

Patiekite lazaniją atskirose lėkštėse, papuošę jos gabalėlius šviežio baziliko lapeliais.

Gaivus ir energingas – itališkas tiramisu su avietėmis

Kol jūsų lazanija kepa, per tą laiką tikrai spėsite pasiruošti ir dar vieną klasikinį itališką patiekalą – tiramisu. Tačiau verta šį desertą dar labiau pagyvinti pasitelkus avietes.

Avietiniam tiramisu prireiks:

400 g „Italiamo“ biskvitinių sausainių

6 kiaušinių trynių

175 g miltelinio cukraus

500 g „Italiamo“ maskarponės

300 ml grietinėlės plakimui

350 g šviežių aviečių

150 ml stiprios kavos

1 a. š. vanilės ekstrakto

Cukraus pudros, šviežios mėtos lapelių papuošimui

Puode užkaiskite vandenį ir užvirinkite jį. Virš jo padėkite karščiui atsparų dubenį, į kurį sudėkite kiaušinių trynius ir cukrų. Plakite juos, kol masė pasidarys balkšva, kremiškos konsistencijos ir išsiplės. Tuomet nukelkite dubenį nuo garų ir plakite dar apie 1 minutę, kol atvės.

Į kitą dubenį sudėkite maskarponę, supilkite grietinėlę ir vanilės ekstraktą. Plakite viską tol, kol masė pasidarys tiršta ir kremiška. Tuomet ją atsargiai įmaišykite į trynių ir cukraus mišinį.

Į dubenėlį supilkite atvėsusią kavą. Akimirkai pamirkykite į ją po vieną biskvitinius sausainius ir guldykite į kepimo formą ar kitą indą, kuriame patieksite tiramisu. Užpildę dugną, ant sausainių užpilkite pusę kremo ir užberkite aviečių. Pakartokite sluoksnius, kol baigsis sausainiai.

Ant paskutinio sluoksnio kremo suberkite likusias avietes. Uždenkite patiekalą ir padėkite į šaldytuvą atvėsti – bent 2 valandoms.

Papuoškite tiramisu šviežios mėtos lapeliais, o patiekti galite tiek vieną, tiek kartu su puodeliu espresso. Skanaus!

Kontaktai žiniasklaidai

Korporatyvinių reikalų ir komunikacijos departamentas
bendraukime@lidl.lt

Pasidalinti

Daugiau