Aplinkai draugiški prekių transportavimo sprendimai: nuo specialių vilkikų priekabų iki tvaresnio kuro

25.04.2024 10:00:00 | Vilnius

Biometano vilkikas

Kasmet sunkvežimiai, lėktuvai, laivai bei traukiniai visame pasaulyje perveža milijardus tonų prekių. Siekiant, kad ši logistika kuo mažiau pakenktų gamtai, kiekvienas verslas turi ieškoti inovatyvių sprendimų. Lietuvoje „Lidl“ prekybos tinklas imasi įvairių veiksmų – nuo biometanu varomų vilkikų iki naktinių prekių pervežimo pamainų – taip užtikrindamas, kad produktai į parduotuves atkeliautų ir greitai,  ir palikdami kuo mažesnį pėdsaką gamtoje.

„Mūsų vienas pagrindinių tikslų – pirkėjams pasiūlyti ne tik geriausią kainos ir kokybės santykį, bet ir užtikrinti, kad mūsų veikla būtų kuo tvaresnė. Skaičiuojame, kad per metus transportuojant prekes iš logistikos centro į „Lidl“ parduotuves susidaro daugiau nei 6 tūkst. tonų anglies dvideginio. Todėl nuolat ieškome sprendimų, kaip sumažinti šiltnamio efektą sukeliančių dujų (ŠESD) emisiją logistikos srityje“, – sako Aivaras Docius, „Lidl Lietuva“ logistikos departamento vadovas.

Produktai į parduotuves keliauja du kartus per dieną

Siekiant prekes pristatyti ne tik greitai ar efektyviai, bet ir tvariai, „Lidl“ sunkvežimių priekabas užpildo ne mažiau nei 96 proc. krova. Galimybę tai padaryti suteikia specialios priekabos, kurios pritaikytos vienu metu vežti įvairias prekes.

„Vienoje priekaboje vienu metu mes vežame tiek vaisius ir daržoves, kurioms reikia 14 laipsnių temperatūros, tiek pieno ar mėsos produktus, kurie vežami 0 laipsnių temperatūroje. Tai padeda užtikrinti, kad skirtingoms produktų kategorijoms nereikėtų atskirų priekabų. Taip tausojami ir žmogiškieji ištekliai – darbuotojams parduotuvėse nereikia priimti daugiau automobilių ir skirti laiko krovinių tikrinimui“, – sako A. Docius.

Anot jo,  tokiu būdu parduotuves pasiekia visos reikalingos prekės, tačiau atliekama mažiau reisų. Taip sumažinami ne tik transportavimo kaštai, bet ir sunkvežimių išskiriamas anglies dvideginio kiekis. Tuo pačiu taip užtikrinama, kad pirkėjus pasiekia kuo šviežesnės prekės.

Naudoja tvaresnes kuro rūšis

Siekiant sumažinti ŠESD emisiją logistikos srityje, prekių pervežimui „Lidl“ pasitelkia ir tvaresnes kuro rūšis. Pavyzdžiui, transportavimui naudoja ir biometano dujomis varomus vilkikus.

„Biometanas – atsinaujinantis energijos šaltinis, gaminamas fermentacijos būdu specialiose biodujų jėgainėse. Čia mikroorganizmams skaidant organines medžiagas išsiskiria metanas ir kitos priemaišos. Tai reiškia, kad biometanas yra gaminamas vien iš organinių atliekų. Sprendimas transportuoti produktus biometano dujomis varomais sunkvežimiais leidžia iš dalies atsisakyti iškastinio kuro“, – aiškina „Lidl Lietuva“ logistikos vadovas.  

Skaičiuojama, kad biometano dujomis varomi vilkikai leidžia ŠESD emisiją sumažinti 13,5 proc., lyginant su dyzeliniais sunkvežimiais.

Produktai vežami pamainomis

Ieškant papildomų sprendimų, kaip sumažinti poveikį aplinkai, „Lidl“ prekes į parduotuves pristato dvejomis pamainomis – dieną ir naktį. Tą įmonė daro panaudodama partnerių, kurie nevykdo veiklos naktį, transportą.

„Visoje Lietuvoje veikia 72 „Lidl“ parduotuvės 27 miestuose, todėl sunkvežimiai, pristatantys prekes į „Lidl“ parduotuves per mėnesį nuvažiuoja nuo 500 iki 600 tūkst. kilometrų. Transportuojant produktus naktį mes galime užtikrinti, kad prekės parduotuvių lentynas pasieks greičiau. Be to, naktį eismas keliuose yra gerokai mažesnis, nereikia stovėti spūstyse, todėl produktai pristatomi efektyviau, o oras yra teršiamas mažiau“, – tvirtina A. Docius.

Jis pabrėžia, kad tai garantuoja ir šviežesnę produkciją – dieną į logistikos centrą atvežtos daržovės, šviežia mėsa ar pieno produktai, jau kitą ryta atsiduria „Lidl“ parduotuvių lentynose.

Kontaktai žiniasklaidai

Korporatyvinių reikalų ir komunikacijos departamentas
bendraukime@lidl.lt

Pasidalinti

Daugiau