Ekologiški produktai: kodėl juos verta rinktis?

15.03.2024 10:00:00 | Vilnius

Ekologiški produktai:

Ekologiški gaminiai įprastai apibrėžiami kaip natūralesni, tvaresni, sveikesni žmogui ir draugiškesni planetai. Ekologinis ūkininkavimas ne tik leidžia džiaugtis švarios sudėties produktais, bet ir tausoja ekosistemas ar pačių darbuotojų sveikatą. Kaip atskirti ekologiškus produktus ir ką dar svarbu žinoti apie šiuos gaminius?

„Ekologiškų produktų gamybai naudojamos žaliavos iš ūkių ir bendrovių, kurios laikosi ekologinio ūkininkavimo principų: palaiko ir stiprina biologinę įvairovę, tausoja išteklius, bei savo veikloje taiko atsakingas augalininkystės ir gyvulininkystės praktikas. Šiuose ūkiuose yra draudžiamos mineralinės azoto trąšos ir sintetiniai pesticidai. Pavyzdžiui, „Lidl“ ekologiškų produktų linija „Bio Organic“ gaminama norint kuo mažiau pakenkti gamtai ir savo sudėtimi yra vartotojo sveikatai palankesnis pasirinkimas“, – tvirtina „Lidl Lietuva“ tvarumo specialistė Karolina Labulytė.

Nauda ir sveikatai, ir aplinkai

K. Labulytės teigimu, įsigydamas ekologišką produktą, vartotojas gali būti tikras, kad ne mažiau kaip 95 proc. žemės ūkio kilmės produkto sudedamųjų dalių pagaminta ekologinės gamybos būdu, kaip tai numato teisės aktų reikalavimai. Tokiuose produktuose taip pat negali būti aptinkama jokių veikliųjų medžiagų likučių.

Nors ekologiškų produktų augintojai ir gamintojai yra reguliariai tikrinami atsakingų institucijų, prekybos tinklas „Lidl“ rodo iniciatyvą ir šiuos produktus dažniau papildomai tikrina laboratorijose.

„Prekybos tinklo „Lidl“ lentynas pasiekiančius gaminius kontroliuojame dar griežčiau, nei leidžia Europos Bendrijos reglamentas: reikalaujame, kad tiekiamuose šviežiuose vaisiuose ir daržovėse būtų ne daugiau kaip penkių rūšių pesticidų ar kitų veikliųjų medžiagų likučiai, o nustatytas likučių kiekis neviršytų trečdalio leistinos normos, numatytos pagal ES reikalavimus. Ekologiškiems produktams jų naudojimas yra apskritai draudžiamas. Pirkdamas sertifikuotus ekologiškus gaminius parduotuvėse pirkėjas gali būti tikras, kad įsigyja produktą, kurio sudėtyje nėra kenksmingų medžiagų, kuris yra išaugintas tvariai ir atsižvelgiant į tarptautinius reikalavimus“, – sako K. Labulytė.

ES ekologiškų produktų reglamento reikalavimai padeda ne tik vartotojams džiaugtis sveikesniais produktais, bet ir tausoti aplinką bei biologinę įvairovę.

K. Labulytė priduria, kad žemės ūkyje nenaudojant sintetinių pesticidų ir mineralinių trąšų yra mažinama tarša, dirvožemis ir jo derlingumas stiprinamas kitais, natūraliais būdais. Ekologiškuose ūkiuose taip pat rūpinamasi gyvulių gerove: jie šeriami natūraliais, ekologiškais pašarais, palaikomas aukštas gyvūnų gerovės lygis, atsižvelgiant į kiekvienai rūšiai būdingus poreikius.

Ekologiniai ūkiai taip pat rūpinasi natūraliomis augalų ir gyvūnų sveikatos stiprinimo priemonėmis, skatinamas natūralus imuninės sistemos pasipriešinimas. Tokiuose ūkiuose mažinami ir neatsinaujinančių išteklių naudojimo mastai.

Padeda atskirti specialus žymėjimas

Ekologiškus produktus pirkėjai gali lengvai identifikuoti iš atitinkamo ženklinimo. Tokie produktai yra žymimi Europos Sąjungos ekologinės gamybos logotipu – baltu lapu žaliame fone. Tam, kad tokius gaminius būtų kuo paprasčiau rasti parduotuvėje, prie kainų lentynose dedamas papildomas ženklinimas.

Ekologišką produkciją „Lidl“ pirkėjai gali rasti kaip papildomą pasirinkimą lentynose prie įprastinių produktų – pieno produktų šaldytuvuose, vaisių ir daržovių, aliejaus ar kitų produktų lentynose.

„Pastebime, kad mūsų pirkėjų sąmoningumo lygis nuolat auga: jie domisi, kur ir kaip užauginti vaisiai ir daržovės, kaip pagaminti įvairūs produktai, kokia jų sudėtis. Siekiame ne tik savo tiekimo procesus organizuoti atsakingiau ir tausojant aplinką, bet ir skatinti tvaresnį vartojimą bei sudaryti sąlygas pirkėjams pasirinkti tvariau užaugintus ir pagamintus produktus. Norėdami suteikti galimybę vartotojams „Lidl“ rasti kuo daugiau ekologiškų maisto produktų, nuolat plečiame ekologiškų produktų asortimentą ir neabejojame, kad ateityje jis dar labiau augs“, – teigia K. Labulytė.

„Lidl“ parduotuvių nuolatiniame asortimente galima rasti ekologiško jogurto, sviesto, pieno, augalinių pieno alternatyvų, kiaušinių, pomidorų padažo, aliejaus, dribsnių, kruopų, makaronų, kavos, arbatos, konservų, šokolado, duonos.

Taip pat visose „Lidl“ parduotuvėse pirkėjai gali rasti platų sertifikuoto ekologiško „Lupilu“ prekės ženklo maistelio, skirto kūdikiams ir mažiems vaikams, pasirinkimą. Asortimente – patiems mažiausiems ragautojams tinkamos ekologiškos vaisių ir daržovių tyrelės, kiek ūgtelėjusiems – ekologiškos tyrelės su makaronais, ryžiais, daržovėmis ir mėsa. Kelionėse vaikų alkį padeda malšinti ekologiškos spaudžiamos tyrelės ir vaisiniai batonėliai.

Kelis kartus per metus „Lidl“ vyksta ekologijai skirtos teminės savaitės, kurių metu naujomis prekėmis išplečiamas šių produktų asortimentas. Prekybos tinkle taip pat galima rasti ploviklių bei buitinės chemijos, pažymėtų ekologiniu „EU Ecolabel“ sertifikatu.

„Lidl“ asortimente yra ir GOTS („Global organic textile standard“) sertifikatu pažymėtų tekstilės gaminių – daugiausia jų skirti kūdikiams ir mažiems vaikams. GOTS – pasaulinis ekologiškos tekstilės standartas, nurodantis, kad ekologiški pluoštai yra išgaunami pagal tarptautinius ekologinės gamybos reikalavimus (pavyzdžiui, nenaudojant GMO, mineralinių trąšų ir pesticidų), tokiu būdu tausojant bioįvairovę, dirvožemį ir darbuotojų sveikatą. Siekiant užtikrinti GOTS reikalavimų laikymąsi, nepriklausomi auditoriai vykdo kontrolę visoje produktų tiekimo grandinėje.

Kontaktai žiniasklaidai

Korporatyvinių reikalų ir komunikacijos departamentas
bendraukime@lidl.lt

Pasidalinti

Daugiau