Asmeninis treneris atskleidžia: stebuklų nebūna – naujametinius tikslus pasiekti reikia patiems

15.01.2024 11:00:00 | Vilnius

Asmeninis treneris atskleidžia: stebuklų nebūna – naujametinius tikslus pasiekti reikia patiems

Sausiui įsibėgėjus, įsibėgėja ir naujametinių tikslų įgyvendinimas: pildosi sporto klubai, daugiau žmonių pradeda maitintis sveikiau. Tačiau po kurio laiko motyvuotųjų gretos mažėja, o išsikelti tikslai ir vėl lieka neišpildyti. Europos fitneso čempionas, asmeninis treneris ir mitybos specialistas Paulius Ratkevičius atskleidžia, kas gali pagaliau padėti įgyvendinti naujametinius tikslus, rašoma „Lidl“ pranešime žiniasklaidai. 

„Pats asmeniškai išsikeliu ir užsirašau tikslus naujiems metams. Tačiau stengiuosi juos išsikelti tokius, kad galėčiau įgyvendinti, bet pakankamai pasistengęs. Dažnas nusivilia savimi ir savo tikslais įtikėję sausio 1-osios stebuklu, manydami, kad vien dėl to, kad prasidėjo nauji metai, jau kažkas turi įvykti. Žmonės meta sunkius ar beveik neįkandamus iššūkius sau, ir dėl to ateina nusivylimas, kai nepavyksta jų įveikti“, – teigia P. Ratkevičius.

Vis dėlto, asmeninis treneris palaiko ir tuos, kurie prasidėjusiais metais sau nekelia jokių tikslų, arba jų tiesiog raštiškai neužfiksuoja.

„Kaip bebūtų, be mūsų pastangų, įdėto darbo niekas ir neįvyks. Jei žmogus nusprendžia pradėti sportuoti ar nuo sausio 1-osios, ar nuo pirmadienio, ar bet kada vėliau, palaikau ir tokią poziciją – tai vis tiek suteikia tam tikros motyvacijos, ir tai yra žingsnis pirmyn, siekiant ateities tikslų“, – sako jis.

Stebuklų nėra – tik nuolatinės pastangos

Sausį daugiau žmonių galima sutikti ne tik sporto salėse, bet ir prie sveikatai palankesnių produktų skyrių prekybos centruose. Pats ne vieną dešimtmetį aktyviai sportuojantis, savo mitybą kruopščiai prižiūrintis P. Ratkevičius džiaugiasi tokiomis tendencijomis. Pasak jo, nors kai kuriems žmonėms po mėnesio nuslūgsta motyvacija, didesnė dalis lieka prie savo tikslų ir prisijaukina naują kasdienį režimą.

„Jeigu pradėsite sveikiau maitintis, sportuoti salėje, ir tai darysite tik savaitę ar kelias, praėjus metams šių veiklų įtaka nepasijaus. Tam, kad ir po ilgo laiko galėtumėte džiaugtis pasiektais rezultatais, turėsite nusiteikti tai daryti ne vieną mėnesį ir, ko gero, ne vienerius metus. Dažnai žmonės tai pamiršta, ir jei mėnesį ar du pasportuoja, dažniausiai vėl grįžta prie senų įpročių ir senųjų kūno formų. Vis dėlto, laikytis subalansuoto mitybos režimo, pasistengus, yra nesudėtinga, o kitoks maistas suteikia daug energijos ir pakelia nuotaiką. Be to, laiko porai kartų per savaitę pasportuoti gali rasti net ir labiausiai užimtumas žmogus. Svarbiausia – nuoseklumas ir kantrybė“, – tikina Europos fitneso čempionas.

Pašnekovo teigimu, į tai turėtų atsižvelgti ir besirūpinantys savo emocine savijauta, pavyzdžiui, medijuojantys: „Nuo to, kad atliksime vieną, dvi ar kelias meditacijas, ilguoju laikotarpiui visiškai neturės jokios įtakos mūsų savijautai. Kaip ir rūpinantis fizine sveikata, turime nusiteikti keisti įpročius, o ne tik tam tikrą, mums patogų laiką laikytis taisyklių ar apribojimų.“

„Cheat days“, arba nukrypimai nuo mitybos režimo: kodėl tai gali būti naudinga?

Tačiau asmeninis treneris pataria tausoti save, nebūti pernelyg sau griežtiems ir išsikeltų tikslų siekti nedrastiškomis priemonėmis.

„Pasaulyje populiarios nuokrypio (angl. cheat days) dienos, kai vieną kurią dieną valgai viską, ką tik nori. Kitiems labiau prie širdies „cheat meals“, kai nesveiko maisto poreikis patenkinamas 3–4 valgymais per savaitę, bet skirtingomis dienomis. Sau skiriu visą dieną, bet ir tuomet nesuvalgau trigubos dienos normos. Tačiau rinkdamasis maistą, savęs neriboju: jei noriu, valgau cepelinus, jei noriu, skanauju picą“, – pasakoja P. Ratkevičius.

Anot kalbinamo mitybos specialisto, nors tokių dienų turėjimas nepadės greičiau atsikratyti perteklinio kūno svorio, jos gali morališkai prisidėti prie tikslų siekimo.

„Jei mūsų mityba anksčiau buvo chaotiška ir norime iš savo raciono išbraukti mums įprastą bei patinkantį maistą, tikėtina, naujuoju mitybos režimu džiaugsimės pakankamai trumpai. Žmonių valia – ne geležinė, tad ir sveikesnės gyvensenos planai gali sugriūti. Todėl nuokrypio dienos ar kitos to formos gali padėti lengviau prisijaukinti mitybos pokyčius ir su jais susidraugauti“, – teigia Europos fitneso čempionas, „Lidl“ ambasadorius P. Ratkevičius.

Patiks ir sportuojantiems, ir kalorijų neskaičiuojantiems: obuolių pyragas su avižomis

Tam, kad nestigtų motyvacijos siekti sveikos gyvensenos ir kitų, su kūno fizinės būklės gerinimu susijusių tikslų, asmeninis treneris ir mitybos specialistas P. Ratkevičius siūlo išmėginti kiek neįprastą, bet sveikesnę obuolių pyrago versiją, pagardintą varške ir avižomis. Saldumo jai suteikia ne tik bananai, bet ir stevija – natūralus bei nekaloringas saldiklis.

Skaniam, maistingam ir sveikam obuolių pyragui su varške ir avižomis reikės:

6 obuolių

2–3 bananų

2 kiaušinių

100 g varškės

~70 g avižinių dribsnių

2 a. š. stevijos

1 a. š. cinamono

Nulupkite obuolius ir išimkite sėklas. Supjaustykite nedideliais gabalėliais ir suberkite į dubenį. Pabarstykite cinamonu ir stevija bei išmaišykite. Suberkite juos ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Į trintuvą įmuškite kiaušinius, sudėkite bananus, varškę, avižinius dribsnius ir sutrinkite iki vientisos masės. Gautą tešlą supilkite ant obuolių ir tolygiai paskirstykite. Būsimą pyragą pašaukite į orkaitę, kur 180 laipsnių temperatūroje kepkite apie 20–30 minučių, priklausomai nuo pyrago storumo – kuo storesnis pyragas, tuo ilgiau jį kepkite.

Ar pyragas iškepė, patikrinkite mediniu smeigtuku, įsmeigę jį į pyrago vidurį – jei smeigtukas nėra aplipęs tešla, pyragas iškepė. Skanaus!

Kontaktai žiniasklaidai

Korporatyvinių reikalų ir komunikacijos departamentas
bendraukime@lidl.lt

Pasidalinti

Daugiau