Veganų dienos proga „Lidl“ kviečia išbandyti maistingus ir nebrangius augalinius produktus

31.10.2023 11:00:00 | Vilnius

Vemondo produktai

Artėjančios veganų dienos proga prekybos tinklas „Lidl“ kviečia kasdienį maisto racioną praturtinti augaliniais produktais ir išbandyti naujus receptus. Net ir nedideli kasdieniai pokyčiai papildant savo mitybos racioną augaliniais maisto produktais gali padėti pagerinti savijautą bei prisidėti prie planetos gerovės.

Lapkričio 1 d. jau trisdešimtą kartą bus minima Pasaulinė veganų diena. Ji buvo įkurta 1994 m. siekiant paminėti Jungtinės Karalystės Veganų draugijos įkūrimo ir veganų termino sukūrimo 50-metį. Šią dieną visame pasaulyje siekiama atkreipti dėmesį į augalinės mitybos naudą žmonėms, gyvūnams ir mūsų planetai.

„Augaliniai produktai palieka mažesnį šiltnamio efektą sukeliančių dujų pėdsaką ir, lyginant su gyvūniniais produktais, yra siejami su mažesne aplinkos tarša žaliavų auginimo metu. Taip pat yra labiau tausojami natūralūs gamtos ištekliai, mažinama ekosistemų tarša. Sąmoningas pasirinkimas gyvūninės kilmės produktus keisti augalinėmis alternatyvomis padeda puoselėti ir gyvūnų gerovę bei gali būti palankesnis sveikatai“, – pasakoja Karolina Labulytė, „Lidl Lietuva“ pirkimų tvarumo specialistė.

„Lidl“ metų pradžioje išsikėlė naują tikslą plėsti pirkėjų galimybes rinktis sveikatai palankesnį ir tvaresnį gyvenimo būdą už įprastai nedidelę „Lidl“ kainą bei pasiūlyti platesnį augalinės kilmės produktų pasirinkimą.

„Esame išsikėlę tikslą iki 2025 m. pabaigos didinti augalinės kilmės baltymų kiekį savo asortimente. Tai apima tiek veganiškas mėsos, pieno ir žuvies alternatyvas, tiek ankštinius augalus, riešutus, sėklas. Tikime, kad pasiūlydami puikų kokybės ir kainos santykį, padėsime klientams įtraukti į savo kasdienį mitybos racioną daugiau augalinės kilmės produktų“, – sako K. Labulytė.

17 augalinių alternatyvų ir kiti kokybiški bei pigūs produktai

Ieškantiems augalinių įprasto maisto alternatyvų, „Lidl“ siūlo išmėginti produktų liniją „Vemondo“, kurioje galima rasti 17 įvairių augalinių produktų. Tarp pirkėjų pamėgtų „Vemondo“ produktų  – sojų, ryžių, migdolų bei avižų gėrimai, įvairių rūšių tofu, augalinės dešrelės ir paplotėliai, įvairūs ledai ir kiti. Platesnį „Vemondo“ produktų pasirinkimą „Lidl“ siūlo teminių savaičių metu.

„Be „Vemondo“ linijos, „Lidl“ galima rasti ir kitų augalinei mitybai tinkančių maistingų produktų. Pavyzdžiui, kokybiškų vaisių, daržovių, kruopų, ankštinių produktų, riešutų, avinžirnių užtepėlių. Greitam ir sveikam užkandžiui siūlome ir vaisių glotnučių, bulguro salotų, „Alesto“ riešutų bei džiovintų vaisių, obuolių traškučių ar įvairių batonėlių. Norinčių sušilti laukia indiškos kario sriubos, trintos pomidorų sriubos, itališki bulvių virtinukai. Be to, nuo šių metų pradžios „Lidl“ kepinių skyriuje galima rasti ir veganišką kibiną“, – pasakoja K. Labulytė.

Ji pabrėžia, kad savo privataus prekės ženklo produktams „Lidl“ kelia griežtus kokybės ir tvarumo reikalavimus. Pavyzdžiui, „Vemondo“ produktų tvarumas 2021 metais buvo pripažintas tarptautiniu mastu – „V-Label“ apdovanojimuose „Vemondo“ produktų linija gavo „Tvarumo“ (angl. „Sustainability“) ir „Specialaus vartotojų įvertinimo“ (angl. „Special Consumer Award“) apdovanojimus.

„Taip pat visuomet siekiame užtikrinti ir geriausią kainos ir kokybės santykį. Tad augalinę mitybą norintys išbandyti pirkėjai gali būti tikri, kad mūsų produktai bus draugiški sveikatai, gamtai ir kišenei“, – sako K. Labulytė.

Rudeniški augaliniai receptai

Ruduo – derliaus ir šiltų, kvapnių troškinių metas. „Lidl“ siūlo išbandyti porą maistingų ir sočių augalinių patiekalų, tinkančių šaltajam metų laikui.

Augalinių dešrelių ir daržovių troškinys

Šešioms porcijoms reikės:

2 v. š. alyvuogių aliejaus

12 veganiškų dešrelių

2 smulkiai supjaustytų svogūnų

2 smulkiai supjaustytų morkų

2 smulkiai supjaustytų saliero stiebų

2 x 400 g skardinių pjaustytų pomidorų

1 v. š. rudojo cukraus

1 šaukštelio džiovinto raudonėlio

1 šaukštelio paprikos miltelių

1 šaukštelio džiovintų čili pipirų

1 v. š. obuolių acto

Nedidelės saujos čiobrelių lapelių

2 x 400 g skardinių nuplautų ir nusausintų pupelių

Didelėje keptuvėje arba prikaistuvyje įkaitinkite aliejų ir ant vidutinės ugnies kepkite dešreles 4–6 minutes. Kai dešrelės gražiai apskrus, jas išimkite ir atidėkite į šalį.

Į keptuvėje likusį aliejų sudėkite smulkintus svogūnus, morkas ir salierą (jei reikia, įpilkite daugiau aliejaus) ir kepkite 10 minučių, kol daržovės suminkštės ir pasidarys lengvai auksinės spalvos. Tuomet sudėkite pjaustytus pomidorus ir įpilkite pusę stiklinės vandens. Įmaišykite cukrų, raudonėlį, papriką, čili, actą ir pusę pasiruoštų čiobrelių. Pagardinkite druska ir pipirais. Tuomet neuždengę dangčiu virkite apie 20–25 minutes, kol pomidorai pradės irti. Suberkite pupeles ir troškinkite dar 10 minučių, kol troškinys sutirštės. Tuomet dešreles sudėkite atgal į keptuvę su troškiniu. Jei reikia dar kartą pagardinkite druska bei pipirais ir patiekite kartu su duona, virtomis bulvėmis ar ryžiais. Skanaus!

Kokosų, anakardžių ir sviestinio moliūgo karis

Keturioms porcijoms reikės:

1 v. š. aliejaus

1 smulkiai supjaustyto svogūno

3 smulkiai supjaustytų česnako skiltelių

1 cm ilgio imbiero šaknies gabalėlio (sutarkuoto)

2 v. š.  kario miltelių

400 g skardinės kokosų pieno

200 g skardinės pjaustytų pomidorų

75 g anakardžių riešutų, sutrintų trintuvu iki smulkių miltelių

4 v. š. razinų

400 g skardinės nusausintų avinžirnių

1 didelio sviestinio moliūgo apie 750 g (nulupo ir supjaustyto gabalėliais)

Dideliame puode įkaitinkite aliejų, suberkite svogūnus ir kepkite apie 10 minučių ant vidutinės ugnies, kol suminkštės. Sudėkite česnaką, imbierą ir kario miltelius ir maišydami kepkite apie 20 sekundžių. Supilkite kokosų pieną, pomidorus, anakardžių riešutus, razinas, avinžirnius ir pjaustytą moliūgą, pagardinkite druska ir pipirais. Įpilkite apie 200 ml vandens. Užvirus iškart sumažinkite ugnį iki mažos. Neuždengę dangčiu ir nuolat pamaišant virkite apie 20 minučių, kol moliūgai suminkštės. Patiekite kartu su ryžiais. Skanaus!

Kontaktai žiniasklaidai

Korporatyvinių reikalų ir komunikacijos departamentas
bendraukime@lidl.lt

Pasidalinti

Daugiau