Vaikų svajones pildantis „Lidl“ ir pirkėjų gerumas: paaukota suma greitai perkops 500 tūkst. eurų

27.10.2023 09:00:00 | Vilnius

Taromatas

Socialinio projekto „Už saugią aplinką mūsų vaikams“ metu surinktos lėšos sparčiai artėja prie įspūdingos sumos – pusės milijono eurų. Per beveik šešerius iniciatyvos metus „Lidl“ ir pirkėjų paaukotos lėšos padeda pildyti vaikų dienos centrų auklėtinių svajones ir praturtinti jų laisvalaikį neužmirštamomis patirtimis. Nors kiekvienais metais didėjantis pirkėjų aktyvumas aukojant džiugina, dienos centruose dirbantys specialistai perspėja apie greitai kintančius vaikų ir jaunimo poreikius bei kviečia likti aktyviais.

Prekybos tinklo „Lidl“ parduotuvėse esantys taromatai pirkėjams leidžia už depozitą gautą sumą vos vieno mygtuko paspaudimu paaukoti vaikų dienos centrams. Kiekvieną mėnesį surinktą sumą „Lidl“ padvigubina ir lygiomis dalimis perduoda Lietuvoje vaikų dienos centrus prižiūrinčioms organizacijoms – „Gelbėkit vaikus“, Lietuvos „Caritas“ bei Maltos ordino pagalbos tarnybai.

„Kiekvienais metais vis daugiau žmonių pasinaudoja galimybe paaukoti už tarą gaunamą užstatą. Trečiąjį šių metų ketvirtį „Lidl“ pirkėjai buvo itin dosnūs ir bendrai kartu su „Lidl“ vaikų dienos centrams paaukojo daugiau nei 30 tūkst. eurų. Tinklui plečiantis ir visoje šalyje atidarant vis daugiau naujų parduotuvių, mūsų taromatai bus dar arčiau klientų, o tai reiškia, kad ir galimybių paaukoti bus daugiau. Tikimės, kad artėjant šventiniam laikotarpiui pirkėjai neliks abejingi ir vėl aktyviai prisidės padedant kurti jaukią aplinką vaikams“, – sako „Lidl Lietuva“ korporatyvinių reikalų ir komunikacijos vadovas Antanas Bubnelis.

Iš viso nuo projekto pradžios pirkėjai kartu su „Lidl“ vaikų dienos centrus koordinuojančioms organizacijoms paaukojo 477 tūkst. eurų.

Kaip niekada aukštas specialistų poreikis

Dienos centrais besirūpinančių organizacijų atstovai pabrėžia, kad norint teikti kokybiškas paslaugas, būtina jautriai reaguoti į kiekvieno vaiko ar jaunuolio situaciją, o tam reikalinga finansinė parama.

„Didelė dalis mūsų auklėtinių greitai auga, todėl stipriai keičiasi ir jų poreikiai. Rankdarbiais daugumos jų nebesudominsi, todėl tenka ieškoti naujų sprendimų, geriausiai atitinkančių jų kasdienos poreikius. Pažeidžiamose šeimose augusiems jaunuoliams stinga bendravimo ir socialinių įgūdžių, finansinio raštingumo ar paprasčiausio pasitikėjimo savimi. Džiaugiamės, kad „Lidl“ teikiama parama mums leidžia tobulinti jaunuolių mentorystės programas ir aktyviau ieškoti specialistų, padėsiančių mūsų centrų auklėtiniams atrasti savo pašaukimą ir padrąsinti juos gyvenimo keliu žengti savarankiškai“, – teigia Gražvydas Pavalkis, Maltos ordino pagalbos tarnybos organizacinės plėtros vadovas.

Vaikų dienos centrų darbuotojams svarbu nuolat kelti kvalifikaciją, tobulėti. Pasak Lietuvos „Carito“ vaikų dienos centrų koordinatorės Jūratės Blinstrubaitės, šiemet iš „Lidl“ paramos lėšų buvo organizuoti dveji mokymai, kuriuose kvalifikaciją kėlė 33 vaikų dienos centrų darbuotojai, gilinę žinias konstruktyvaus bendravimo ir bendradarbiavimo su vaikais bei tėvais srityse.

„Opia problema išlieka ir darbas su specialiųjų poreikių turinčiais vaikais. Jiems nepakanka vien socialinės priežiūros paslaugų, reikia pasitelkti ir psichologus, logopedus ar dailės terapijos specialistus. Tokią pagalbą teikiame ir vaikams, atvykusiems iš karo alinamos Ukrainos“, – sako J. Blinstrubaitė.

Parama padeda praturtinti vaikų kasdienybę neišdildomomis patirtimis

Vaikų dienos centruose laisvalaikį leidžiantiems vaikams kasdien stengiamasi pasiūlyti įvairiausių edukacinių veiklų, padėti ruošti namų darbus, kurti jaukią ir šiltą aplinką bendravimui. Be to, kai kuriems vaikams dienos centruose organizuojamos veiklos tampa vienintele galimybe sudalyvauti kultūriniuose renginiuose.

„Daugeliu atveju vaikai, kurie lanko vaikų dienos centrus, neturi galimybių nueiti į teatro spektaklį, parodą arba net išvykti iš savo miestelio. Rėmėjų parama leidžia užtikrinti, kad lėšų turėsime ir bilietams, ir autobusui, ir tam pirmam kartui pamatyti jūrą, Trakų pilį, ilgiausią pėsčiųjų tiltą Biržuose ar pereiti Lajų taku Anykščiuose“, – pasakoja organizacijos „Gelbėkit vaikus“ vadovė Rasa Dičpetrienė.

Dėl nuolat augančios „Lidl“ ir aukotojų paramos, organizacijos gali daugiau investuoti į ilgalaikius projektus, praturtinti vaikų kasdienybę dar labiau įsimenančiomis patirtimis.

„Su partnerių parama savo auklėtiniams galėjome suteikti neeilinę galimybę dalyvauti pirmajame nevyriausybinių organizacijų globojamame hakatone. Fizinių ir technologijos mokslų centre Vilniuje vykęs hakatonas vaikams tapo išskirtine proga pirmą kartą apsilankyti sostinėje, pabendrauti su įvairių sričių verslo atstovais, mentoriais. Be galo aktyvus ir nuoširdus jaunuolių įsitraukimas parodė, kad mokslo naujovės ir verslo parama gali pakreipti jaunimą savarankiško ir šviesaus rytojaus link“, – džiugia patirtimi dalijasi G. Pavalkis.

Saugi, jauki ir šilta aplinka šaltuoju metų laiku

Prekybos tinklo „Lidl“ ir pirkėjų teikiama parama leidžia pasirūpinti ir minimalias kasdieniais vaikų poreikiais. Organizacijų atstovai pripažįsta, kad iki šiol pasitaiko atvejų, kai dienos centrai tampa vienintele vieta vaikams žiemą gauti šilto maisto.

„Artėjant šaltajam metų sezonui, bene didžiausiu iššūkiu vaikų dienos centrams tampa šiltas maistas. Į centrus ateinantys vaikai yra iš sudėtingiau gyvenančių šeimų. Deja, bet vis dar pasitaiko atvejų, kai vaikų dienos centre gauta šilto maisto porcija yra vienintelis per dieną gautas maistas. Aukotojų dėka galime pasirūpinti, kad vaikų gaunami šilti pietūs būtų kuo įvairesni ir maistingesni“, – pasakoja R. Dičpetrienė.

Lietuvos „Carito“ vaikų dienos centrų koordinatorė priduria, kad parama taip pat padeda padengti komunalines išlaidas, renovuoti patalpas.

„Šiandien „Carito“ globojamą 41 vaikų dienos centrą lanko 1033 vaikai. Geradarių dėka po pamokų jie gali saugiai ir prasmingai leisti laiką, pavalgyti. Centras tampa jų antraisiais namais. Artėjant žiemai, dalį „Lidl“ vaikų dienos centrams teikiamos paramos skirsime šildymo išlaidoms, patalpų atnaujinimui. Tikimės, kad lėšų pakaks ir žiemiškoms veikloms ar išvykoms, taip pat ir papildomai pagalbai vaikams, turintiems specialiųjų poreikių“, – teigia J. Blinstrubaitė.

Taromatus, leidžiančius paaukoti vaikų dienos centrais besirūpinančioms organizacijoms, galima rasti prie visų „Lidl“ parduotuvių 26 šalies miestuose: Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Alytuje, Marijampolėje, Kėdainiuose, Telšiuose, Kretingoje, Mažeikiuose, Tauragėje, Jonavoje, Panevėžyje, Ukmergėje, Utenoje, Plungėje, Palangoje, Elektrėnuose, Visagine, Šilutėje, Radviliškyje, Vilkaviškyje, Druskininkuose, Rokiškyje, Kaišiadoryse ir Nemenčinėje.

Kontaktai žiniasklaidai

Korporatyvinių reikalų ir komunikacijos departamentas
bendraukime@lidl.lt

Pasidalinti

Daugiau