Švenčiame „Top darbdavio“ dieną: patarimai, kaip pasirinkti geriausią darbovietę

28.09.2023 10:00:00 | Vilnius

Top darbdavys

Kasdien darbe praleidžiame net trečdalį paros laiko, todėl itin svarbu pasirinkti lūkesčius atitinkantį darbdavį, įkvepiančią komandą ir poziciją. Siekdami pritraukti talentus, darbdaviai tobulina darbo sąlygas ir siūlo įvairias papildomas naudas. „Top darbdavio“ dienos proga, geriausi šalies darbdaviai dalijasi įžvalgomis, į ką atkreipti dėmesį, renkantis naują darbovietę.

„Top darbdavio“ diena – tai nepriklausomos organizacijos „Top Employers Institute“ iniciatyva, kuri švenčiama kartu su „Top darbdavio“ sertifikatais įvertintomis organizacijomis.

„Top darbdavio“ sertifikatai yra skiriami toms įmonėms, kurios savo darbuotojams suteikia išskirtines darbo ir tobulėjimo sąlygas, pasižymi pažangiomis personalo valdymo praktikomis bei naujais, šiandieninius darbo rinkos dalyvių poreikius išpildančiais, sprendimais. Šių metų sausį „Lidl Lietuva“ jau penktus metus iš eilės pelnė „Top darbdavio“ apdovanojimą Lietuvoje ir Europoje.

Pasak „Lidl Lietuva“ valdybos narės ir personalo vadovės Sandros Savickienės, geras darbdavys turėtų įsiklausyti į darbuotojų poreikius ir taip užtikrinti, kad kolektyvo nariai darbovietėje jaustųsi saugūs ir motyvuoti.

„Potencialūs kandidatai skirtingai vertina darbo pasiūlymus, todėl mes daug dėmesio skiriame konkurencingam darbo užmokesčiui, darbuotojų fizinės ir emocinės sveikatos užtikrinimui, tobulėjimui ir draugiškos atmosferos palaikymui“, – sako S. Savickienė.

Suteikiamos augimo ir tobulėjimo galimybės

Augimo galimybės darbe – vienas labiausiai komandos narių motyvaciją ir savirealizaciją lemiančių veiksnių, todėl sėkmingi darbdaviai siekia užtikrinti, kad darbuotojai turėtų platų mokymų pasirinkimą. Be to, tobulėjimo galimybės  gali daryti įtaką ir karjerai, o nuo to priklauso ir darbo užmokesčio dydis.

„Nuolat stebime rinkos pokyčius, suprantame, kad privalome išlikti progresyvūs ir pasiūlyti ne tik geriausias, bet ir lanksčias, įvairiapusiškas tobulėjimo galimybes“, ‒ sako S. Savickienė.

S. Savickienė pratęsia, kad „Lidl Lietuva“ savo darbuotojams siūlo rinktis mokymus iš plataus pasiūlymų sąrašo. Taip pat suteikia galimybę darbuotojams rinktis įvairių platformų e-mokymus. Elektroninių mokymų sistemoje administracijos darbuotojai gali rasti daugiau nei 600 įvairių mokymų temų – nuo komunikacijos, viešojo kalbėjimo pagrindų iki lyderystės, asmeninio produktyvumo patarimų, o norintys savo žinias plėsti dalyvaudami specifiniuose mokymuose, kurie nėra įtraukti į metinį įmonės ugdymo priemonių paketą, gali pasinaudoti papildomu mokymų biudžetu.

Ji priduria, kad augant darbuotojų kompetencijoms, svarbu sudaryti ir galimybę augti pareigose. Pasak jos, „Lidl Lietuva“ suteikiamos plačios karjeros galimybės – remiantis statistika, įmonėje kasmet pareigose pakyla vidutiniškai 10 proc. visų darbuotojų.

„Kartu su tobulėjimu, gali augti ir darbo užmokestis, tad renkantis darbdavį, svarbu išsiaiškinti, kokia atlyginimo didinimo sistema veikia įmonėje. Pavyzdžiui, „Lidl“ parduotuvių ir logistikos sandėlio darbuotojams konkurencingą atlygį ir reguliarų atlyginimų augimą garantuoja kiekvienoje pareigybių kategorijoje esančios darbo užmokesčio pakopos, kuriomis iš anksto numatytas atlyginimo kilimas keleriems metams į priekį“, ‒ dalijasi S. Savickienė.

Atkreipkite dėmesį į vertybes ir bendravimo kultūrą

S. Savickienės teigimu, ieškant naujos darbo vietos, svarbu pasidomėti ir įmonėje vyraujančia darbo bei bendravimo kultūra. Svarbu, kad atmosfera būtų atvira, pozityvi bei skatinanti –  tokia aplinka dažnai įvardijama kaip vakarietiška darbo kultūra.

„Vakarų ir Šiaurės Europos šalyse vyraujantis požiūris į darbuotojus vis sparčiau įsitvirtina ir Lietuvoje veikiančiose įmonėse. Verslai siekia sukurti įkvepiančią darbo aplinką, kurioje visi darbuotojai jaustųsi vertinami. Tokiose įmonėse puoselėjama pasitikėjimo, pagarbos ir orumo kultūra, kurią įvertina tiek esami komandos nariai, tiek potencialūs kandidatai“, – pasakoja S. Savickienė.

„Top darbdavio“ sertifikatais įvertintos įmonės „Ignitis grupė“ žmonių ir kultūros vadovė Renata Augustaitienė, priduria, kad geriausi darbdaviai yra orientuoti ne tik į įmonės rezultatus – pajamas ar klientų pasitenkinimą, bet ir skirti pakankamai dėmesio įmonės vidinei kultūrai ir specialistams.

„Darbuotojai – tai organizacijos esmė, nes tik jie padeda pasiekti ir užtikrinti įmonės rezultatus, todėl būtina pasirūpinti jų gerove. Svarbu fokusuotis į saugios ir įgalinančios aplinkos kūrimą, kurioje darbuotojai gali įgyti žinių, jaustis išklausomi ir girdimi bei taip realizuoti savo potencialą“, – sako. R. Augustaitienė.

Prasmingas darbas – laimingas darbuotojas

Trečias svarbus aspektas, į kurį verta atkreipti dėmesį – darbo prasmingumas. Įkvepianti pozicija, matomas atliktų užduočių poveikis visuomenei, motyvuoja darbus atlikti kuo geriau.

„Geriausi darbdaviai ne tik stengiasi pasiūlyti prasmingas užduotis, bet ir skiria papildomo dėmesio individualaus kiekvieno darbuotojo įvertinimui. Taip užtikrinant, kad darbuotojai būtų motyvuoti ir suprastų savo darbo svarbą“, – sako R. Augustaitienė. 

S. Savickienė atkreipia dėmesį, kad vienas svarbiausių elementų, kuriant darbuotojams pojūtį, kad jų darbas svarbus ir prasmingas – vidinė bendrovės kultūra.

„Prasmės jausmą mūsų darbuotojams pirmiausia padeda kurti ypatinga, į rezultatą orientuota darbo kultūra. Dedame pastangas, kad kasdieniniame darbe nebūtų vietos beprasmėms, laiką ir energiją švaistančioms veikloms, o komandos nariai visada jaustųsi išklausomi ir palaikomi. Ši nuostata svarbi visoje organizacijoje, ją diegiame tiek parduotuvėse, tiek ir administracijoje“, – sako S. Savickienė.

Kontaktai žiniasklaidai

Korporatyvinių reikalų ir komunikacijos departamentas
bendraukime@lidl.lt

Pasidalinti

Daugiau