Sugrįžimas į darbą po atostogų: patarimai, kaip tinkamai išnaudoti sukauptą energiją ir sugrįžti į darbo ritmą

14.09.2023 14:00:00 | Vilnius

Sandra Savickienė

Teisingai praleistos atostogos padeda atgauti jėgas, energiją bei pasisemti kūrybinių idėjų. Visgi, pasibaigus atostogoms ir sugrįžus į darbą, gali būti jaučiamas jaudulys ar nerimas. Personalo valdymo ekspertai dalijasi patarimais, kaip sugrįžus į darbą suvaldyti stresą, o sukauptą energiją išnaudoti tinkamai.

Pirmosios dienos po atostogų gali sukelti nemalonių pojūčių – chaosas, pasikeitęs dienos ritmas, o jei buvo atostogaujama ilgiau – pasitinka nauji projektai ir darbai.

„Kaip jausimės sugrįžę po atostogų priklauso nuo to, ar pavyko kokybiškai pailsėti. Pavyzdžiui, jei atostogų metu nepavyko atsiriboti nuo darbo mintimis – nuolat mąstėte apie darbines užduotis, atsakinėjote į kolegų laiškus ar žinutes, tikėtina, kad į darbą grįšite nepailsėję. Be to, reikėtų žinoti ne tik kaip kokybiškai pailsėti, bet ir kaip tinkamai pasiruošti sugrįžimui į darbo ritmą“, – sako „Lidl Lietuva“ valdybos narė ir personalo vadovė Sandra Savickienė.

S. Savickienė pratęsia, kad paskutinėmis atostogų dienomis verta nueiti anksčiau miegoti, o jei grįžote iš kelionės, pasilikti bent vieną laisvą dieną prieš grįžimą į darbą. Tai gali padėti prisitaikyti prie pasikeitusio dienos ritmo.

Darbui pradėkite ruoštis anksčiau

Kad pirmosios dienos darbe po atostogų keltų kuo mažiau streso, verslo konsultantė ir psichologė dr. Natalija Norvilė pataria tinkamai tam pradėti ruoštis, kuomet atostogos jau artėja į pabaigą.

„Norėdami sumažinti nerimą, apgalvokite, kokių užduočių imsitės pirmą dieną po atostogų – neplanuokite atlikti daug darbų, suteikite sau laiko. Svarbi ne tik psichologinė, bet ir fiziologinė adaptacija po atostogų“, – pataria N. Norvilė.

Pirmosiomis darbo dienomis psichologė rekomenduoja susikoncentruoti į pagrindines ir skubiausias užduotis, skirti laiko susitikimams ir pokalbiams su kolegomis. Tai padės atnaujinti informaciją ir sužinoti, kas įvyko darbe, kol jūsų nebuvo.

Jai pritaria ir S. Savickienė bei priduria, kad grįžus į darbą, svarbu palaikyti darbo ir laisvalaikio balansą, nepamiršti daryti pertraukų.

„Mums svarbu, kad kolektyvo nariai užduotis atliktų kokybiškai, tai pasiekti padeda tinkamas darbo ir laisvalaikio balansas. „Lidl“ parduotuvių darbuotojams siūlome minutės tikslumu apskaičiuojamą darbo laiką. Be to, pasirūpiname, kad pertraukų metu komandos nariai turėtų galimybę kokybiškai pailsėti – visose parduotuvėse, logistikos centre ir administracijoje turime šiuolaikiškai įrengtas, jaukias poilsio patalpas“, – pasakoja S. Savickienė.

Kokybiškas poilsis padeda sugrįžti su naujomis idėjomis

Anot N. Norvilės, kokybiškai pailsėti ir atsistatyti nuo nuovargio bei streso nepakanka vien savaitgalių – atkurti energiją bei atgaivinti protą padeda ilgesnis poilsis. Tinkamai pailsėjus, sugrįžti į darbą bus lengviau, o atsiradęs įkvėpimas ir energija padės imtis užduočių, kurioms anksčiau trūko motyvacijos.

„Ilgas darbas be atostogų gali turėti neigiamą poveikį sveikatai, nes kūnas ir protas reikalauja atsinaujinimo. Atostogos padeda sumažinti stresą, kuris dažnai lemia net depresiją ir kitas sveikatos problemas. Be to, tinkamai atostogaudami galime įgyti ir naujos patirties ar pomėgių, kurie padeda plėsti akiratį, ugdyti toleranciją, atvirumą ir smalsumą“, – sako N. Norvilė.

Pasak S. Savickienės, atostogos, praleistos su šeima ar draugais, padeda sukurti tvirtesnį ryšį. Anot jos, darbuotojo nuotaiką ir motyvaciją darbe lemia ir santykiai šeimoje, todėl itin svarbu, kad kolektyvo nariai turėtų galimybę sustiprinti ryšį su artimaisiais.

„Bendri atostogų prisiminimai ir ryšys su šeimos nariais svarbūs ne tik atostogų metu, todėl „Lidl Lietuva“ organizuojame šventę, skirtą ne tik darbuotojams, bet ir jų artimiesiems. Neseniai minėjome kasmetinę šeimų šventę, kurioje kartu praleisti laiką ir artimiau susipažinti galėjo ne tik darbuotojai, bet ir jų vaikai. Šventės dalyviams siūlėme įtraukiančius ir interaktyvius pasirodymus bei ekskursijas. Be to, suteikiame nemokamas specialistų konsultacijas asmeniniais, teisiniais ar finansiniais klausimais tiek kolektyvo nariams, tiek jų šeimai“, – aiškina S. Savickienė.

Profesinius klausimus palikite darbe

S. Savickienės teigimu, atostogų metu svarbu ne tik pakeisti aplinką, bet ir visiškai mintimis atsiriboti nuo darbinių reikalų.

„Kad grįžtumėte pailsėję ir su naujomis idėjomis, atostogų metu svarbu visiškai atsiriboti nuo darbinių klausimų. Informuokite kolegas, kurie jus pavaduos, kad jie galėtų perimti jūsų atsakomybes, kol jūs ilsėsitės. Be to, pasistenkite išvengti pagundos pasitikrinti darbo el. paštą, kad įsitikintumėte, ar viskas vyksta gerai, tai gali būti stresą keliantis veiksmas“, – pasakoja S. Savickienė.

Kontaktai žiniasklaidai

Korporatyvinių reikalų ir komunikacijos departamentas
bendraukime@lidl.lt

Pasidalinti

Daugiau