Stiprūs kaip „braliukai“: latvių pergalių paslaptis – visiems gerai žinomas patiekalas?

05.09.2023 10:00:00 | Vilnius

Stiprūs kaip „braliukai“: latvių pergalių paslaptis – visiems gerai žinomas patiekalas?

Tarsi viesulas 2023 m. Pasaulio krepšinio čempionate sukasi Latvijos vyrų krepšinio rinktinė: mažai kam žinoma komanda nugalėjo tokius krepšinio grandus kaip Prancūzija ir Ispanija. Koja kojon kartu su Lietuvos rinktine žengiančių latvių pasirodymas neretam gali kelti klausimą, iš kur kaimyninės valstybės krepšininkai semiasi stiprybės. Siekiantys būti tokie pat stiprūs ir tvirti, gali išmėginti daugeliui gerai pažįstamą tradicinį Latvijos valgį – šaltieną, rašoma „Lidl“ pranešime žiniasklaidai.

Nors šaltiena – tradicinis Latvijos patiekalas, tikrai dažnas jo yra ragavęs ir Lietuvoje. Mėgstamas dėl savo paprastumo ir universalumo, dažniausiai iš kiaulienos gaminamas valgis greitai prigijo daugelio virtuvėse. Kažkada šis patiekalas buvo itin populiarus kaimiškose vietovėse, kur po skerstuvių šaltienai gaminti būdavo panaudojamos visos kiaulės dalys: ausys, kojos ir kt. Šaltiena taip pat gaminama iš vištienos ar kalakutienos.

Natūralaus kolageno šaltinis

Šaltiena gali nustebinti ir tuo, kad joje – itin daug organizmui naudingo kolageno. Yra žinoma, kad jis stiprina kaulus, o kartu su kalciu apsaugo juos nuo išretėjimo, mažina osteoporozės riziką. Be to, šis baltymas sudaro apie dešimtadalį viso raumenų audinio. Todėl kolagenas yra reikalingas tiek profesionaliems sportininkams, tiek ir aktyvų gyvenimo būdą propaguojantiems žmonėms.

Nors kolageną žmogaus organizmas gamina natūraliai, maždaug nuo 25 metų amžiaus jo sintetinama vis mažiau, senka ir turimos atsargos. Todėl žmogui būtina šio baltymo gauti iš įvairių šaltinių, vienas kurių galėtų būti tradicinė latviška šaltiena.

Pigu ir paprasta: „braliukų“ pergalių įkvėpta vištienos šaltiena

„Lidl“ ekspertai kviečia namuose pasigaminti šį pigų ir paprastą gardumyną, savyje slepiantį didžiulį kiekį energijos ir sveikatai naudingo kolageno. Tik prireiks kantrybės – paruoštu patiekalu bus galima mėgautis tik po gero pusdienio.

Nugalėtojų šaltienai prireiks:

1 viščiuko broilerio (maždaug 1–1,5 kg svorio)

2 svogūnų

2 morkų

4–6 skiltelių česnako

3–4 l šalto vandens

2–3 lauro lapelių

4 a. š. druskos

1 a. š. juodųjų pipirų

Pirmiausia, supjaustykite viščiuką: atskirkite sparnelius, šlauneles, perpjaukite išilgai viščiuko karkasą.

Morkas supjaustykite griežinėliais, o svogūnus ir česnaką – kubeliais. Į didelį puodą sudėkite smulkintą vištieną ir daržoves, užpilkite vandeniu, kad viskas būtų apsemta. Užvirinkite, o kai pradės virti, sumažinkite kaitrą.

Taip pat užvirus vandeniui, patariama nugriebti paviršinį riebalų ir priemaišų sluoksnį – taip gausite grynesnį skonį. Tuomet suberkite druską ir pipirus, sudėkite lauro lapelius ir gerai išmaišykite. Virkite dar apie 3–4 valandas.

Kai mėsa jau lengvai atsiskirs nuo kaulų, išjunkite viryklę. Sieteliu nukoškite skystį – gautas sultinys jums pravers vėliau.

Dabar atskirkite mėsą nuo kaulų. Jeigu reikia, mėsos dalis susmulkinkite, o po to sudėkite į didesnį dubenį arba kelis mažesnius. Užpilkite viską turimu sultiniu.

Indus su mėsa ir sultiniu uždenkite ir padėkite į tamsią, vėsią vietą bent kelioms valandoms arba pernakt. Ant šaltienos viršaus gali susidaryti plonas riebalų sluoksnis, kurį galite nugriebti – panaudosite riebalus kitiems patiekalams.

Šaltieną galite skanauti vieną arba pagardintą garstyčiomis ar krienais, taip pat su virtomis bulvėmis, mėgstamomis šviežiomis ar raugintomis daržovėmis. Skanaus!

Kontaktai žiniasklaidai

Korporatyvinių reikalų ir komunikacijos departamentas
bendraukime@lidl.lt

Pasidalinti

Daugiau