Pats sau meistras: kodėl plečiasi „pasidaryk pats“ kultūros ratas?

13.09.2023 10:00:00 | Vilnius

Pats sau meistras: kodėl plečiasi „pasidaryk pats“ kultūros ratas?

Kas seniau buvo tik profesionalių meistrų amatas, dabar jau nebėra, nes tiek didesnius namų remonto darbus, tiek ir mažesnės apimties būsto atnaujinimo projektus vis dažniau žmonės renkasi atlikti patys. Viena to priežasčių – platus nebrangių ir kokybiškų įrankių pasirinkimas, rašoma „Lidl“ pranešime žiniasklaidai.

Bent kartą per metus – tokiu dažnumu statybos ir remonto įrankius perka Lietuvos gyventojai. Apskritai šios paskirties prekes šalyje perka bent 8 iš 10, atskleidžia šių metų rugsėjį atlikto tyrimo rezultatai.

„Matome, kad Lietuvos gyventojai ima buities reikalus į savo rankas ir patys vis dažniau ryžtasi atlikti įvairius remonto bei kitus darbus. Tai – nauja realybė, kurioje kiekvienas stengiasi būti kuo savarankiškesnis. Be to, socialiniuose tinkluose pilna pavyzdžių, kaip, pavyzdžiui, patiems pakeisti elektros rozetę ar palangę paversti puošnia „salele“ augalams. Tereikia pasiraitoti rankoves ir išsirinkti tinkamus įrankius, o visa kita – fantazijos reikalas“, – teigia „Lidl Lietuva“ rinkodaros departamento vadovė Kristina Mažeikytė.

Namų remontas – ir iššūkis, ir terapija

Yra skaičiuojama, kad per gyvenimą Lietuvos gyventojai savo namus remontuoja pakankamai retai – vos du ar tris kartus. Nors statybų ir remonto specialistai rekomenduoja būstą atnaujinti bent kas dešimtmetį, dažniau žmonės vis linkę nukelti remontą dėl kelių priežasčių: pinigų, laiko trūkumo ar neturėdami galimybių laikinai apsigyventi kitoje vietoje.

Daliai žmonių namų remontas tampa tikru galvos skausmu: reikia ne tik susitaupyti pakankamą sumą pinigų, turėti aiškią viziją, kaip norima atnaujinti būstą, bet ir surasti kompetentingus meistrus.

Tačiau pastebima, kad vis labiau įsigali „pasidaryk pats“ kultūra, kai žmonės patys imasi atlikti būsto remonto ar kitus statybų darbus, net ir neturėdami atitinkamos kvalifikacijos ar patirties. Nors tai – laikui imlesnis procesas, tačiau taip ne tik sutaupoma pinigų, bet ir stiprinami profesiniai įgūdžiai. Be to, daliai žmonių tokia fizinė veikla gali veikti ir kaip savotiška terapija, ilsintis po intensyvios protinės veiklos.

Svarbiausia – tinkamas kainos ir kokybės santykis

Kiekvienas, įrengdamas ar remontuodamas savo namus, nori kuo kokybiškesnių ir ilgaamžiškesnių medžiagų, kurios gali gan nemažai patuštinti biudžetą. Tačiau viena sričių, kur galima ir stengiamasi sutaupyti, tai – statybų ir remonto įrankiai. Prekybos tinklo „Lidl“ užsakymu atlikto tyrimo duomenimis, gyventojai ieško ne tik tinkamos kainos, bet ir vietos, kur gali įsigyti norimų įrankių, už juos nepermokant.

Paklausti, kodėl įrankius linkę rinktis prekybos centruose, kur gali įsigyti maisto ir kitų prekių, 65 proc. apklaustųjų nurodo čia randantys geras kainas ir nuolaidas, o daugiau nei kas trečias – geras, kokybiškas prekes.

„Pirkėjams svarbiausia – kainos ir kokybės santykis: taip mano net 7 iš 10 dalyvavusių apklausoje. Tuo pasižymi ir mūsų siūlomi PARKSIDE statybos ir remonto įrankiai, kurių, tyrimo duomenimis, yra įsigijęs daugiau nei kas trečias respondentas. Aukštą jų kokybę patvirtina atitiktis pasaulyje pripažintiems TÜV GS ir kitiems kokybės bei saugumo sertifikatams“, – pabrėžia „Lidl Lietuva“ rinkodaros departamento vadovė K. Mažeikytė.

Kontaktai žiniasklaidai

Korporatyvinių reikalų ir komunikacijos departamentas
bendraukime@lidl.lt

Pasidalinti

Daugiau