Naujovė riešutų mėgėjams – tvaresni anakardžiai: kuo jie ypatingi?

04.09.2023 09:00:00 | Vilnius

Anakardžiai

Baltymai, kalcis, magnis, kalis ir cinkas – visų šių elementų ir dar daugiau galima rasti anakardžių riešutuose. Dėl savo ypatingų maistinių savybių anakardžiai neretai įtraukiami į sveika gyvensena besirūpinančio žmogaus mitybą. Prekybos tinklas „Lidl“ pasirūpino, kad jų pirkėjai galėtų įsigyti privataus prekės ženklo riešutus „Way To Go“, kurie yra ne tik maistingi, bet ir tvaresni.

Sodriu skoniu pasižyminčių anakardžių pasaulyje kasmet nuskinama apie 3,7 mln. tonų. Savo populiarumu anakardžius lenkia tik žemės ir graikiniai riešutai bei migdolai.

„Daugiausia anakardžių yra užauginama Afrikoje, ir net 90 proc. šių riešutų yra toliau perdirbama Indijoje ir Vietname. Tai reiškia, kad Afrikoje užaugę riešutai, keliauja ilgą kelią į Aziją, kur yra paruošiami vartojimui, ir tik tuomet yra eksportuojami į kitas pasaulio šalis. Taip ne tik yra sukuriama daug papildomo klimato kaitą skatinančio CO2, bet ir vietinės bendruomenės Afrikoje netenka galimybės išnaudoti visos jų derliaus sukuriamos ekonominės vertės bei gauti sąžiningo atlygio“, – pasakoja „Lidl Lietuva“ Pirkimų tarnybos socialinės atsakomybės specialistė Karolina Labulytė.

Padeda ir gamtai, ir vietinėms bendruomenėms

Siekdamas keisti ydingą anakardžių gamybos praktiką, prekybos tinklas „Lidl“ Lietuvoje nuo rugsėjo 4 d. pirkėjams siūlo tvaresnių „Way To Go“ anakardžių. Šie anakardžiai yra auginami ūkininkų kooperatyvuose Tanzanijoje, čia pat jie yra išlukštenami vietinėje gamykloje ir tuomet keliauja tiesiai į Europą.

„Taip transportavimo kelias sutrumpėja daugiau nei 12 tūkst. kilometrų, o išmetamo CO2 kiekis sumažėja 57 proc. Taip pat užtikrinami smulkiųjų ūkininkų pragyvenimo šaltiniai, nes riešutai sertifikuoti „Fairtrade“ sertifikatu. „Fairtrade“ organizacija žaliavos augintojams užtikrina sąžiningą užmokestį, o „Lidl“ skiria papildomą priemoką, kuri prisideda prie smulkiųjų ūkininkų pajamų didinimo. Taip pat, tolesnį riešutų apdorojimą paliekant Tanzanijoje, kuriama vietos vertė: palaikomi vietos gyventojų smulkieji ūkiai, plečiami kito pobūdžio pragyvenimo šaltiniai, pavyzdžiui, užsiimant ne tik derliaus auginimu ir nurinkimu, tačiau ir lukštenimu ar tolesniu produkto apdorojimu“, – aiškina K. Labulytė.

„Fairtrade“ sertifikatas reiškia, kad žaliava produktams pagaminti buvo išgaunama pagal tarptautiniu lygiu pripažinto „Fairtrade“ sertifikavimo principus, kurie palaiko sąžiningą tarptautinę prekybą, kovojant su darbuotojų išnaudojimu bei vaikų darbu, skatina tvaresnę gamybą, gerina darbo sąlygas žaliavos ūkių darbuotojams, įskaitant atlyginimą bei socialinės lygybės palaikymą. Be socioekonominių kriterijų, „Fairtrade“ taip pat skatina aplinką tausojantį žemės ūkį, biologinės įvairovės išsaugojimą bei atsakingą vandens naudojimą.

Įprastai, lukštenant anakardžių riešutus net 10–30 proc. riešutų suskyla. Tokių riešutų gamintojai rinkoje dažniausiai nerealizuoja, nes jie mažina galutinio produkto vertę, nors riešutų kokybė ir skonis išlieka tokie patys.

„Ruošiant „Way To Go“ riešutus siekiama užtikrinti, kad būtų sunaudojamos visos derliaus žaliavos – į prekybą pakliūva ir pavieniai netobulos formos arba lukštenimo metu suskilę riešutai, o anakardžių vaisiai, ant kurių auga riešutai, yra panaudojami biokuro gamybai“, – teigia K. Labulytė.

Anakardžiai – ne riešutai?

Nors anakardžiai yra žinomi kaip riešutai, visgi, techniškai kalbant, tai yra anakardžio medžio vaisių sėklos. Kriaušės formos vaisiaus gale užaugusios sėklos vadinamos tikraisiais vaisiais arba anakardžių kauliukais, kuriuos ir galime rasti maisto prekių parduotuvėse.

Anakardžių medžiai geriausiai auga sausame ir šiltame klimate – norint užauginti aukščiausios kokybės anakardžių vaisius ir riešutus, ideali temperatūra turėtų būti 25 laipsniai dienos metu, o naktį neturėtų nukristi žemiau 10 laipsnių Celsijaus. Dėl šios priežasties, 58 proc. pasaulio anakardžių užauginami Afrikoje – Tanzanijoje, Nigerijoje, Mozambike ir Ganoje.

Tolimojoje Afrikoje augantys anakardžiai bręsta 2–3 mėnesius, o vaisiams prinokus, jie nuo medžio nuskinami su visomis sėklomis. Kita vertus, to negana, kad riešutai jau galėtų keliauti į parduotuvių lentynas. Nuskynus vaisius prasideda unikalus derliaus nuėmimo ir paruošimo procesas. Labai svarbu, kad sėklos būtų ruošiamos vis dar būdamos apvalkale. Pirmiausia jos rankomis nuplėšiamos nuo vaisiaus, o vėliau džiovinamos ir verdamos garuose. Tik tinkamai nuėmus, išdžiovinus ir išvirus sėklas, galima pradėti lukštenimo procesą, kuris taip pat reikalauja daug laiko ir žmogiškųjų resursų.

Vartojimui paruošti anakardžiai pasižymi daugybe gerųjų maistinių savybių. Juose gausu angliavandenių, skaidulų, baltymų, geležies, magnio, cinko, fosforo, mangano, seleno, vitamino K ir C bei B6. Juose esančios medžiagos, tokios kaip nesotieji riebalai yra naudingi širdies veiklai, gali padėti kontroliuoti svorį. Ne veltui šie riešutai yra vadinami maistingumo bomba.

Kontaktai žiniasklaidai

Korporatyvinių reikalų ir komunikacijos departamentas
bendraukime@lidl.lt

Pasidalinti

Daugiau