Monotonija darbe: kas trečias nuobodžiaujantis darbuotojas užsiima asmeniniais reikalais

04.10.2023 09:00:00 | Vilnius

Darbodulys

Ilgai trunkančios monotoniškos užduotys darbe – greitai pabosta, todėl dažnai darbuotojams tenka ieškoti būdų, kaip įveikti nuobodulį darbe, dar vadinamą – darboduliu. Pavyzdžiui, siekdamas išvengti darbodulio, kas trečias Lietuvos gyventojas užsiima pašalinėmis veiklomis. Kokią įtaką tai daro darbuotojų motyvacijai ir komandiškumui, pasakoja ekspertai.

„Nors apie darbodulį dar šnekama retai ir nedrąsiai, visgi, „Lidl Lietuva“ užsakymu atliktas tyrimas parodė, kad jį patiria daugiau nei pusė (56 proc.) Lietuvos gyventojų. Stengdamiesi nuslopinti kylantį nuobodulį darbe, gyventojai pradeda užsiimti pašalinėmis veiklomis, tačiau toks būdas gali daryti neigiamą įtaką atliekamoms užduotims ar net lemti motyvacijos stoką“, – sako „Lidl Lietuva“ valdybos narė ir personalo vadovė Sandra Savickienė.

Darbodulys skatina užsiimti pašalinėmis veiklomis

Darbodulys gali atrodyti nepavojingas, tačiau šiai būsenai užsitęsus, gali kilti įvairios emocinės ir fizinės sveikatos problemos.

„Nuobodulys darbe dažnai yra nuvertinamas, tačiau reikėtų žinoti, kad tokia būsena yra ne mažiau pavojinga nei perdegimas. Susidomėjimą darbu praradusiam kolektyvo nariui gali atrodyti, kad jo pareigos nevertos laiko ir pastangų, todėl gali išsivystyti apatija, motyvacijos trūkumas, beprasmiškumo jausmas ar net depresija. Darbodulį komandos nariai gali jausti dėl nuolat pasikartojančių užduočių, rutinos ir monotonijos“, – sako S. Savickienė.

Atlikto tyrimo rezultatai rodo, kad siekdami išvengti darbodulio, net trečdalis Lietuvos gyventojų darbo metu užsiima asmeniniais reikalais. Pasak „Alliance for Recruitment“ partnerio Andriaus Franco, tai gali daryti neigiamą įtaką likusiems komandos nariams.

„Pašaliniais darbais užsiimantis darbuotojas kenkia ne tik sau, bet prisideda prie mažesnio bendro komandos produktyvumo bei motyvacijos. Ypač, jei komanda yra nedidelė, kartu reikia dirbti fizinius darbus, su darbu nesusijusios veiklos trikdo visus komandos narius, mažėja komandiškumo jausmas“, – sako A. Francas.

Svarbu spręsti darbodulio problemą

Asmeninių reikalų tvarkymas – ne vienintelė veikla, kuria užsiima darbodulį patiriantys žmonės, darbuotojai, ieško ir kitų būdų, kaip spręsti monotoniško darbo problemą.

„45 proc. apklaustųjų teigia, kad jaučiant nuobodulį, išsikelia sau naujų tikslų bei padeda kolegoms, kita dalis – tarsi imituoja darbą ir leidžia sau nuobodžiauti. Pastaroji veikla gali lemti motyvacijos trūkumo bei beprasmybės jausmo atsiradimą“, – sako S. Savickienė.

Anot A. Franco, darbo imitavimas nėra naudingas nei darbdaviui, nei darbuotojui – tokiu būdu komandos narys netobulėja kaip specialistas.

„Pradėjus jausti darbodulį, svarbu laiku jį atpažinti ir spręsti problemą. Pavyzdžiui, siekiant išvengti besikartojančių užduočių, rekomenduojama įgyti naujų įgūdžių. Šiuolaikiškos organizacijos suteikia galimybes atlikti skirtingas užduotis, įgyti naujų kompetencijų, tačiau, jei žmogus to nenori, pats sau užkerta kelią profesiniam augimui ir tobulėjimui“, – sako A. Francas.

Dinamiškas darbas – sprendimas darboduliui

S. Savickienės teigimu, siekiant išvengti darbodulio, svarbu atsižvelgti į užduočių pobūdį, pasirinkti tokią darbo vietą, kuri nebūtų monotoniška ir pasižymėtų dinamika.

„Lidl“ parduotuvių darbuotojai per dieną atlieka skirtingas užduotis – dalį dienos dirba kasoje arba salėje, likusį laiką – rūpinasi kepiniais kepykloje, užtikrina prekių šviežumą bei asortimentą lentynose. Pastebime, kad dinamiškas darbas kolektyvo narių vertinamas itin teigiamai“, – sako S. Savickienė.

S. Savickienė pabrėžia, kad norint užtikrinti dinamišką darbą, itin svarbu pasiūlyti visą reikalingą pagalbą bei paramą darbuotojams. „Lidl Lietuva“ skatina komandišką bendradarbiavimą, todėl visi darbuotojai bendrauja lyg partneriai, todėl, iškilus sunkumams, į kolegas gali drąsiai kreiptis pagalbos ar patarimo, nepriklausomai nuo jų pareigų ar pozicijos. 

Be to, už dinamišką darbą „Lidl Lietuva“ siūlo ir didžiausią vidutinį atlyginimą sektoriuje. Remiantis naujausiais portalo „Rekvizitai.lt“ duomenimis, šių metų rugpjūčio mėnesio užmokesčio vidurkis prieš mokesčius įmonėje siekė 2164,80 eurus.

Šiuo metu Lietuvoje iš viso veikia 71 „Lidl“ parduotuvė 26 šalies miestuose: Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Alytuje, Marijampolėje, Kėdainiuose, Telšiuose, Kretingoje, Mažeikiuose, Tauragėje, Jonavoje, Panevėžyje, Ukmergėje, Utenoje, Plungėje, Palangoje, Elektrėnuose, Visagine, Šilutėje, Radviliškyje, Vilkaviškyje, Druskininkuose, Rokiškyje, Kaišiadoryse ir Nemenčinėje.

Kontaktai žiniasklaidai

Korporatyvinių reikalų ir komunikacijos departamentas
bendraukime@lidl.lt

Pasidalinti

Daugiau