Kūno priežiūra nebūtinai turi būti brangi: gydytoja pataria renkantiems privačių prekių ženklų kosmetiką

10.10.2023 10:00:00 | Vilnius

Kūno priežiūra nebūtinai turi būti brangi: gydytoja pataria renkantiems privačių prekių ženklų kosmetiką

Įvairių rūšių kremų, serumų, tonikų ir kitų kosmetikos priemonių – devynios galybės, tad vartotojui gali būti sunku išsirinkti tinkamiausią priemonę tiek konkrečiai savo situacijai, tiek pritaikyti ją pagal metų laiką ir odos tipą. Tačiau gydytoja dermatovenerologė Gintarė Kazbaraitė sako, kad yra keli dalykai, į ką reikėtų atkreipti dėmesį dairantis į kosmetikos priemones, rašoma „Lidl“ pranešime žiniasklaidai.

Pasak gydytojos, pirmiausia paieškas pradėti reikėtų apsisprendžiant, ko konkrečiai ieškoma:  „Kitaip tariant, jei mums reikia veido kremo, tai jo ir turime ieškoti. Tuomet prekę renkamės pagal savo odos tipą ir problemą, kurią norime spręsti, pavyzdžiui, sudrėkinti sausą veido odą. Tik tada atsižvelgiame į produkto konsistenciją ir aktyviuosius ingredientus“, – teigia G. Kazbaraitė.

Nuo pernelyg sausos odos kenčiantiems žmonėms gydytoja pataria dairytis kosmetikos priemonių su hialiurono rūgštimi, taip pat gliceroliu. Be to, reikėtų įvertinti ir produkte esančių aktyviųjų ingredientų kiekį, nuo kurio irgi priklauso naudojamos priemonės pobūdis bei veiksmingumas.

„Galbūt konkrečiame veido kreme ar kitame produkte, kuris – labai išreklamuotas ir kuris galimai padėjo kažkam iš pažįstamų, yra kokių nors alergenų, kurie mums visiškai netinka. Todėl, renkantis kosmetikos priemones, visada jas reikėtų vertinti plačiąja prasme ir labai atidžiai skaityti sudėtį“, – pabrėžia specialistė.

Nereikėtų išsigąsti konservantų

Tačiau pradėjus analizuoti parduodamų kosmetikos priemonių sudėtį, dažnam daugiau apsiskaičiusiam vartotojui už akies užkliūva žodis „konservantas“. Vis dėlto, G. Kazbaraitė pataria to neišsigąsti ir nepadėti prekės atgal į lentyną.

„Kaip bepažiūrėsi, į visas kosmetikos priemones, išskyrus, ko gero, butikinius ar mažų gamintojų produktus, dedama konservantų ir stabilizatorių, kad jos ilgai išliktų tinkamomis naudoti. Svarbu ne tik konservantų pobūdis, bet ir jų kiekis pačiame produkte. Žinoma, tai nėra grietinė ar kitas maisto produktas, kurį reikia suvartoti per kelias dienas – juk kremus, prausiklius ir kitą kosmetiką naudojame bent jau kelias savaites. Galiojimo laiką prailginančių komponentų rasime tiek brangiose, tiek ir pigesnėse priemonėse“, – paaiškina gydytoja dermatovenerologė.

Paprastas testas – tinkamiausiai priemonei surasti

Pasak G. Kazbaraitės, viena pagrindinių klaidų, kurią gyventojai daro rinkdamiesi kosmetiką – aklai vadovaujasi neaiškiomis, nepagrįstomis rekomendacijomis. Ji pataria verčiau patiems giliau pasidomėti savo oda ir jos ypatybėmis.

„Patarčiau pamėginti įvairių konsistencijų priemones, ir pradėti nuo mažų pakuočių: jei rasite tinkančią ir patinkančią priemonę, vėliau galėsite įsigyti didesnį jos kiekį. Be to, atkreipkite dėmesį į tai, kas parašyta ant pakuotės: dominančio produkto aprašymas turi būtų aiškus ir informatyvus. Jei užrašyta tik „veido kremas“, apeikite tokią prekę, nes nėra aišku, nei kokios konsistencijos, nei kokiai veido odai skirta ši priemonė“, – pataria specialistė.

Išsirinkus norimą produktą, gydytoja dermatovenerologė rekomenduoja atlikti paprastą ir informatyvų testą: pirmas keletą dienų priemonę tepti už ausies ir stebėti, kaip reaguoja oda, ar neatsiranda nemalonių sudirgimų ir kitų pakitimų. Jei taip nenutinka, išmėgintą kosmetikos priemonę galima naudoti ir ant labiau matomų bei jautrių vietų.

Brangus – nebūtinai geras

Kaip teigia „Lidl Lietuva“ rinkodaros departamento vadovė Kristina Mažeikytė, pastaraisiais metais augant prekių kainoms, vartotojai vis dažniau žvalgosi į lentynas, kuriose gali rasti privačių prekių ženklų prekes bei jas renkasi vis dažniau nei žinomų vardų produkciją.

„Augant vartojimo prekių kainoms, šalies gyventojai ieško alternatyvų, kurios leistų sutaupyti. Matome, kad mūsų pirkėjų krepšeliuose sau vietos atranda privačių prekių ženklų prekės, tarp jų – ir kosmetikos priemonės, kurių dabar įsigyjama vis dažniau. Pirkėjai įvertina jų suteikiamą kainos ir kokybės santykį“, – tvirtina „Lidl Lietuva“ rinkodaros departamento vadovė K. Mažeikytė.

Odos priežiūros ir jos ligų gydymo specialistė pritaria, kad pirkėjai atkreipia dėmesį ir į kosmetikos kainas. Tačiau produkto kaina savaime nelemia, ar priemonė bus tinkama.

„Ne bet kokia kosmetika mums tinka, nes kiekvienas esame skirtingi. Pavyzdžiui, jei turite raustančią odą ir naudojate produktus su agresyviomis veikliosiomis medžiagomis, jie tiesiog netiks, nors ir kainuoja labai brangiai. Ne kaina ir ne žinomas prekių ženklas parodo, ar kosmetikos priemonė yra tinkama žmogui, bet jos sudėtis, konsistencija ir pobūdis, t. y. kokiai odai ji skirta“, – sako G. Kazbaraitė.

Ji primena, kad būtent sudėtis yra lemiamas veiksnys, ir jei pigesnis privataus prekių ženklo produktas yra panašios ar tokios pat sudėties, kaip ir žinomu vardu paženklinta prekė, verta apsvarstyti tokią alternatyvą.

Privatūs prekių ženklai – į pagalbą ir sunkiai sergantiems

Tačiau kainai jautrūs gali būti su rimtesnėmis odos problemomis, pavyzdžiui, atopiniu dermatitu, susiduriantys žmonės. Kaip paaiškina gydytoja dermatovenerologė, šia liga sergantiems asmenims prireikia ir pusės litro kūno kremo buteliuko, kuris sunaudojamas vos per kelias dienas.

„Galima tik įsivaizduoti, kiek kainuoja šios ligos simptomų lengvinimas , ir tai liečia ne tik vaistus, bet ir kasdienę odos priežiūrą. Kaip žinia, kūno neištepus emolientu arba drėkinančiu kremu, negalima užtepti reikalingų vaistų. Tad, net ir paprastas drėkinamasis kūno kremas gali pasidaryti sunkiai įperkamu“, – teigia gydytoja dermatovenerologė G. Kazbaraitė.

Vis dėlto, kaip paaiškina gydytoja, radus tinkamą priemonę, kuri gali būti 3–4 kartus pigesnė nei žinomo vardo gaminys, ir ta priemonė – tinkama, išlaidos gydymui gali gerokai sumažėti.

Kontaktai žiniasklaidai

Korporatyvinių reikalų ir komunikacijos departamentas
bendraukime@lidl.lt

Pasidalinti

Daugiau