Kalnų galia – Alpių virtuvėje: šį patiekalą sukirstų net ir Schwarzeneggeris

05.09.2023 10:00:00 | Vilnius

Kalnų galia – Alpių virtuvėje: šį patiekalą sukirstų net ir Schwarzeneggeris

Prasidėjęs kalendorinis ruduo primena, jog dienos vis labiau trumpėja, o ir vėstantys orai  įsigali vis labiau. Tačiau Alpių regiono gyventojai tikrai nebijo nei vėsos, nei tamsos, nes gali pasiūlyti visą puokštę gardžių patiekalų, ne tik pakelsiančių nuotaiką, bet ir įkvėpsiančių tikros kalnų jėgos, rašoma „Lidl“ pranešime žiniasklaidai.

Alpių virtuvė: turi panašumų su Lietuva, bet gali ir nustebinti

Nors Alpių regiono – Austrijos, Šveicarijos ir Italijos – gyventojai įprastai nevalgo šaltibarščių ar kitų Lietuvos virtuvei būdingų patiekalų, kasdienis jų racionas – neįsivaizduojamas be bulvių ir mėsos. Dažnas lietuvis į savo pietų ar vakarienės meniu taip pat įtraukia patiekalus iš bulvių bei mėsos, o kai kurie, net ir nežinodami, mėgaujasi ir Alpių kalnyno gardumynais.

„Lidl“ ekspertų teigimu, nors daugelis Lietuvoje žino, kas yra šnicelis, ir netgi yra nekart jo ragavę, tačiau retas kuris pasakytų, kuo ypatingi, pavyzdžiui, šveicariško stiliaus bulviniai blynai.

„Rösti“ – nacionalinis Šveicarijos patiekalas, gaminamas iš stambiai tarkuotų bulvių. Nors šie blynai kepami keptuvėje, kaip ir įprasti bulviniai blynai, kepamas dažniausiai vienas „rösti“, užimantis visą keptuvės plotą. Žinoma, kalnų gyventojai šių blynų suvalgo tikrai ne vieną ir net ne du – gyvenant ir dirbant atšiauriomis sąlygomis, energijai palaikyti reikia nemažo kiekio kalorijų. Tai tikriausiai galėtų patvirtinti ir iš Austrijos kilęs vienas stipriausių žmonių pasaulyje – Arnoldas Schwarzeneggeris.

Alpių gyventojams energijos suteikia ir įvairūs saldumynai. Jei Šveicarija neįsivaizduojama be tenykščio šokolado, o Austrijos sostinėje Vienoje paragauti galite autentiško štrudelio, žygiuojantieji po kalnus su savimi pasiima sūrių sausainėlių – brecelių, kurie – dar ir apvilkti šokoladu.

Visame pasaulyje sparčiai populiarėjantis užkandis, pasak „Lidl“ ekspertų, turi nedaug kalorijų, bet savyje apjungia daugybę skonių. Jiems pagaminti pakanka vos kelių ingredientų – kvietinių miltų, druskos, mielių, valgomosios sodos ir vandens, o šokolado apvalkalas itin išryškina saldumo ir sūrumo kontrastą.

Patiks ir Schwarzeneggeriui: kiaulienos karka su obuolių sultimis

Kai oras atvėsta, norisi pamaloninti save gardžiu ir sočiu maistu. Tam puikiai tiks austriška kiaulienos karka, kuriai rudeniško skonio suteiks šviežiai spaustos obuolių sultys. Tokio patiekalo neatsisakytų ir stipruolis, Alpių virtuvės mėgėjas A. Schwarzeneggeris.

Receptui reikės:

1 didesnės (~500–600 g) marinuotos virtos „Alpenfest“ kiaulienos karkos

2 svogūnų

2 vidutinio dydžio morkų

300 ml obuolių sulčių

300 ml vandens

1 v. š. alyvuogių aliejaus

Kelių šakelių čiobrelio arba 1 a. š. smulkinto čiobrelio

Poros lauro lapelių

Druskos ir pipirų pagal skonį

Paruošimas:

Smulkiai supjaustykite svogūnus ir česnaką, morkas supjaustykite kubeliais. Į iki vidutinės kaitros įkaitintą puodą ar gilesnę keptuvę įpilkite aliejaus ir suberkite smulkintas daržoves. Sudėkite čiobrelio šakeles (jei naudojate smulkintą čiobrelį, jį suberkite), gerai viską išmaišykite ir pakepinkite, iki kol suminkštės daržovės.

Į indą, kuriame kepėte daržoves, įdėkite kiaulienos karką ir supilkite su vandeniu skiestas obuolių sultis, jog mėsa būtų apsemta. Jei skysčio per mažai, įpilkite dar sulčių.

Suberkite druską ir pipirus, sudėkite lauro lapelius, uždenkite dangčiu ir troškinkite apie valandą. Paruoštą patiekalą galite patiekti su keptomis bulvėmis ar bulvių koše. Skanaus!

Kontaktai žiniasklaidai

Korporatyvinių reikalų ir komunikacijos departamentas
bendraukime@lidl.lt

Pasidalinti

Daugiau