Kalėdų stalas ir dovanos: kaip skiriasi pasiruošimas šventėms Lietuvoje?

12.12.2023 10:00:00 | Vilnius

Pirkiniai

Kurio Lietuvos miesto gyventojai mažiausiai linkę taupyti kalėdinio stalo vaišėms ir koks požiūris šalyje vyrauja į pasiruošimą žiemos šventėms? „Lidl Lietuva“ ir tyrimų bendrovės „Norstat“ gyventojų apklausos duomenimis, ryškiausiai savo įpročiais išsiskiria klaipėdiečiai ir gyvenantys kaimo vietovėse: pajūrio gyventojai mažiausiai linkę taupyti švenčių stalui, o kaimų – rečiau planuoja išlaidas ir mažiau vertina praktiškas dovanas.

„Apklausa atskleidė įdomius ir netikėtus skirtumus tarp didžiųjų šalies miestų ir mažesniųjų gyvenviečių – tiek vietos žmonių požiūrį į taupymą kalėdiniam stalui, dovanoms, tiek skirtumus renkantis maistą švenčių patiekalams ar požiūrį į praktiškas dovanas“, – teigia „Lidl Lietuva“  komunikacijos vadovas Antanas Bubnelis.

Mažiausiai kalėdiniam stalui taupys klaipėdiečiai

„Lidl Lietuva“ užsakymu tyrimų bendrovės „Norstat“ atlikta reprezentatyvi apklausa liudija, kad Šiaulių ir Panevėžio gyventojai dažniau nei kitų miestų gyventojai yra linkę iš anksto apsipirkti prieš šventes, taip siekdami padalinti išlaidas per kelis mėnesius – atitinkamai taip elgiasi 40 proc. ir 38 proc. šių miestų gyventojų.

„Klaipėdiečiai gerokai labiau nei kitų miestų gyventojai yra linkę lyginti prekių kainas skirtingose parduotuvėse – taip daro 51 proc. apklaustųjų uostamiestyje. O štai Klaipėdos ir Šiaulių gyventojai rečiausiai stengiasi taupyti sudarant pirkinių sąrašą – tai aktualu atitinkamai vos 11 proc. ir 16 proc. apklaustųjų šiuose miestuose. Klaipėdoje taip pat gyvena daugiausiai asmenų, neketinančių taupyti kalėdiniam stalui (13 proc.), o mažiausiai apklaustųjų neketinančių taupyti – Šiauliuose (3 proc.)“, – pastebi A. Bubnelis.

Net 40 proc. Šiaulių gyventojų įvardijo, kad renkantis prekybos tinklą, kur apsipirkti šventėms, svarbiausias kriterijus jiems yra prekių kainos. Panevėžio gyventojams kainų kriterijus yra mažiausiai aktualus iš didžiųjų šalies miestų gyventojų – šį variantą svarbiausiu įvardijo tik 22 proc. apklaustųjų.

„Ieškantys pigesnių prekių vis dažniau atsigręžia į privačių prekių ženklų gaminius – jie sudaro net 90 proc. „Lidl“ asortimento. Tokie gaminiai yra tokios pat aukštos kokybės, kaip ir garsių prekių ženklų, bet už gerokai mažesnę kainą. Taupoma reklamai, išnaudojama „Lidl“ galimybė žaliavas ir produktus pirkti kelioms šalims vienu metu. Sutaupyti „Lidl“ parduotuvėse nesunku visuose Lietuvos miestuose, nes čia, nepriklausomai nuo gyvenamosios vietos, kainos yra vienodos“, – tvirtina A. Bubnelis.

Mažiausiai išlaidas planuoja mažesnėse gyvenvietėse

Apklausos duomenimis, rečiausiai savo išlaidas kalėdiniam stalui planuoja mažųjų gyvenviečių ir kaimų gyventojai – to teigė nedarantys 29,6 proc. apklaustųjų, taip pat apie 20 proc. trijų didžiųjų miestų ir kitų miestų gyventojų. 45 proc. kaimo gyventojų šiemet kalėdinėms vaišėms planuoja išleisti daugiau pinigų nei pernai, tačiau trijuose didžiuosiuose miestuose linkusių didinti išlaidas Kalėdų stalui dar daugiau – apie 54 proc.

11,3 proc. kaimo gyventojų teigė netaupantys kalėdiniam stalui – šių respondentų buvo daugiau nei apklaustųjų iš trijų didžiųjų miestų (8,6 proc.) ar likusių miestų (7,8 proc.).

„Tyrimas atskleidė įdomų faktą, kad daugiausiai asmenų, ketinančių išleisti minimalią 0–50 eurų sumą kalėdiniam stalui, yra iš trijų didžiųjų miestų – tai sudaro 12,7 proc. apklaustųjų. Minimalią sumą šventiniam stalui planuoja skirti 8,1 proc. kitų miestų ir 7,9 proc. kaimų gyventojai“, – sako A. Bubnelis.

Trijų didžiųjų miestų gyventojai labiausiai linkę išleisti dovanoms 101–150 eurų, kitų miestų gyventojai – 51–100 eurų, o kaimo gyventojai – 151–200 eurų.

Mažesnių miestelių gyventojai taip pat rečiausiai planuoja išlaidas dovanoms – to teigė nedarantys 22,3 proc. apklaustųjų bei 15,5 proc. trijų didžiausių miestų ir 16 proc. kitų miestų gyventojų.

Kaimo vietovių gyventojai dažniau nei kiti apklaustieji visas dovanas laiko vienodai brangiomis ir geromis (28 proc.). Tos pačios nuomonės laikosi 19,6 proc. trijų didžiųjų miestų ir 24,4 proc. kitų miestų gyventojų. Tyrimo duomenimis, mažiausiai praktiškas dovanas mėgsta kaimo gyventojai – jas gavę džiaugiasi 32,7 proc. apklaustųjų iš kaimo vietovių, 40 proc. didžiųjų miestų ir 41,3 proc. kitų miestų gyventojų.

Baltoji mišrainė – miesto gyventojų meniu

„Norstat“ apklausos metu buvo aiškinamasi ir tai, kur ir kokiems patiekalams ant Kūčių stalo gyventojai teikia pirmenybę. Paaiškėjo, jog silkės patiekalai yra populiarūs visoje Lietuvoje, tačiau labiausiai šią tradiciją renkasi kaimo vietovėse – čia jiems pirmenybę teikę 77,8 proc. apklaustųjų, kai trijuose didžiausiuose miestuose juos rinkosi 67 proc., o kituose miestuose – 72,3 proc. respondentų.

Kaime žiemos švenčių stalui gerokai mažiau populiarios įvairios salotos ir mišrainės – jas renkasi 13,7 proc. kaimiškų vietovių gyventojų, kai be jų neapsieina 18,3 proc. didžiųjų miestų ir 18,9 proc. kitų miestų gyventojų. Analogiškai mažiau kaimiškose vietovėse populiari ir daugelio Lietuvos gyventojų pamėgta baltoji mišrainė – be jos Kalėdų neįsivaizduoja 15,4 proc. kaimo, 20 proc. didžiųjų miestų ir 18,2 proc. kitų miestų gyventojų.

Nors 44,6 proc. kaimo gyventojų netradicinių patiekalų buvimą ant Kūčių stalo vertina teigiamai, tik 11,6 proc. kaimo gyventojų yra linkę eksperimentuoti su šios šventės stalo meniu.

„Naujovės vis dažniau veržiasi ant Kūčių ir Kalėdų stalo. Vis dėlto, matome, kad daugeliui šventiniam krepšeliui reikalingų prekių kategorijų išliko panašios kaip ir praėjusiais metais, pavyzdžiui, žuvies produktai, kisielius, mandarinai. Išliekant kainų lyderiais rinkoje, nuo metų pradžios jau sumažinome daugiau nei 800 prekių kainas, o tarp jų ir kainas produktams, kurie yra neatsiejami ir šventinių patiekalų ruošimui – tai, pavyzdžiui, žirneliai, majonezas, dalis konservuotų produktų ir pan. Na, o norintiems išmėginti ką nors netradiciško, bet kiek prisibijantiems, pravartu sekti vykdomas akcijas prekybos tinklo „Lidl“ parduotuvėse. Jų metu pristatomi egzotiškesni gaminiai, jiems taikomos specialios nuolaidos“, – pastebi A. Bubnelis.

Pasak „Lidl Lietuva“ atstovo, papildomai sutaupyti ruošiantis šventėms padės ir „Lidl Plus“ programėlė, kurioje šventiniu laikotarpiu  bus siūloma dar daugiau specialių pasiūlymų ir nuolaidų. Gruodžio mėnesį kasdien po skirtingą specialų pasiūlymą galima rasti „Stebuklų kalendoriuje“ – parą galiosiantis nuolaidų kuponas kaskart nustebins kiekvieną. Taip pat po kiekvieno apsipirkimo „Lidl“ parduotuvėje, programėlėje galima atrasti „Trink ir laimėk“ kortelę, kuri suteikia galimybę pelnyti įvairių nuolaidų. „Lidl Plus“ programėlėje kiekvieną savaitę taip pat pateikiami nuolaidų pasiūlymai ir kuponai įvairioms „Lidl“ prekėms, vyksta sezoniniai žaidimai ir skelbiami partnerių pasiūlymai.

Šiuo metu Lietuvoje iš viso veikia 71 „Lidl“ parduotuvė 26 šalies miestuose: Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Alytuje, Marijampolėje, Kėdainiuose, Telšiuose, Kretingoje, Mažeikiuose, Tauragėje, Jonavoje, Panevėžyje, Ukmergėje, Utenoje, Plungėje, Palangoje, Elektrėnuose, Visagine, Šilutėje, Radviliškyje, Vilkaviškyje, Druskininkuose, Rokiškyje, Kaišiadoryse ir Nemenčinėje.

Kontaktai žiniasklaidai

Korporatyvinių reikalų ir komunikacijos departamentas
bendraukime@lidl.lt

Pasidalinti

Daugiau