Apklausa atskleidžia: šventėms ruošiasi iš anksto, planuoja išleisti panašiai kaip pernai

13.11.2023 11:00:00 | Vilnius

Apklausa atskleidžia: šventėms ruošiasi iš anksto, planuoja išleisti panašiai kaip pernai

Iki didžiųjų metų švenčių – Kalėdų ir Naujųjų metų – liko vos pusantro mėnesio, ir šventinės nuotaikos daugėja su kiekviena diena. Lietuvoje miestams vis gausiau puošiantis, švenčių laukia ir šalies gyventojai: naujai atlikta apklausa atskleidžia, kad didžioji dauguma žmonių Kalėdų pirkinius planuoja iš anksto, rašoma „Lidl“ pranešime žiniasklaidai.

Anot „Lidl Lietuva“ rinkodaros departamento vadovės Kristinos Mažeikytės, natūralu, kad dažnam žmogui šventinis šurmulys gali kelti stresą ar kitų nepatogumų. Geriausia to prevencija – planavimas.

„Žinoma, kai kas Kalėdoms pradeda ruoštis iš anksto, užsakydami dovanas, kitas prekes. Tačiau laiko tinkamai pasirūpinti šventiniu stalu ir dėmesiu artimiesiems įmanoma rasti ir vėliau. Vis dėlto, ir čia galioja per amžius nemari taisyklė, kad nereikėtų visko palikti paskutinei akimirkai. Jau dabar galima įsigyti nemažai produktų, kurie švenčių sėkmingai sulauks šaldymo kameroje ar spintelėje, tad pastebėjus gerą kainą, verta juos prigriebti jau dabar ir ramiai planuoti kitus pirkinius“, – sako K. Mažeikytė.

Lapkritį prekybos tinklo „Lidl“ užsakymu bendrovės „Norstat“ atlikta apklausa rodo, kad absoliuti dauguma gyventojų didžiosioms metų šventėms ruošiasi iš anksto: 56 proc. Kalėdoms apsiperka arba iš anksto, arba laikydamiesi griežto pirkinių sąrašo. Kiek daugiau – 59 proc. – respondentų stebi akcijas ir įsigyja reikalingus produktus jų metu.

Šventinio stalo vaišėms išleis panašiai

Paklausti apie išlaidas maistui, beveik pusė respondentų nurodė šventiniu laikotarpiu išleisią panašiai kaip pernai ar kiek daugiau. Tik kas penktas planuoja išleisti mažiau nei ankstesniais metais. Daugiausia – 29 proc. – apklaustųjų kalėdinio stalo patiekalams ir maistui ketina išleisti iki 100 eurų, penktadalis išleis kiek daugiau – iki 150 eurų.

Gyventojai taip pat nurodė, kad šventiniu laikotarpiu daugiausia jie pirks vaisių ir daržovių, taip pat šviežios mėsos ir žuvies, pieno ir jo produktų bei šventinių saldumynų. Ant kas ketvirto pirkėjo stalo atsidurs ir išskirtiniai gurmaniški produktai.

„Atliktas tyrimas rodo, kad kaip ir pernai, taip ir šiemet ypatingai taupyti per Kalėdas žmonės nenusiteikę. Pastebime, kad jau dabar pirkėjai rūpinasi artėjančių švenčių nuotaika, įsigydami kalėdinių dekoracijų, taip pat įvairių skanumynų, kuriuos vertina išskirtinio maisto mėgėjai. Tačiau ir įprasti poreikiai niekur nedingsta, todėl pirkėjai ieško geriausio kainos ir kokybės santykio, kad ir kasdienis maistas būtų skanus, ir artėjančios šventės nekeltų finansinio streso“, – komentuoja K. Mažeikytė.

Ilgesnio galiojimo produktus – padažus, kitus pagardus, marinuotus produktus, miltus, priedus kepiniams ir pan. – patariama nusipirkti jau dabar, kai pasirinkimas – didesnis, o kainos – mažesnės. Iš anksto lentynas papildyti galima ir saldumynais bei gėrimais. Tuo metu šviežią mėsą ir gaminius iš jos patartina įsigyti prieš pat šventes, o nusipirkus dabar – laikyti šaldiklyje.

Vertindama apklausos rezultatus, K. Mažeikytė pastebi ir tai, kad renkantis maisto produktus Kalėdoms, gyventojams svarbiausia yra kaina ir kokybė, taip pat šviežumas. Tuo metu prekių ženklo žinomumas – vienas mažiausiai svarbių veiksnių.

„Kaina ir kokybė – svarbiausi veiksniai renkantis maisto produktus, ir ne tik Kalėdų stalui, kuris dažniausiai būna gausus, bet ir kasdienai. Būtent čia į pagalbą ir ateina privačių prekių ženklų produktai, pasižymintys aukštu kainos ir kokybės santykiu, bei leidžiantys sutaupyti, įsigyjant aukštos kokybės produktus už gerokai mažesnę kainą“, – paaiškina „Lidl Lietuva“ atstovė.

Dovanų – į prekybos centrą

Kitas neatsiejamas švenčių atributas – kalėdinės dovanos. Paklausti, kur ketina ieškoti kalėdinių dovanų, gyventojai nurodė jų dažniausiai ieškantys internete arba prekybos centruose – po 61 proc. respondentų. Keliagubai mažiau respondentų dovanas ketina įsigyti specializuotose parduotuvėse ar kitose vietose. Tai, anot „Lidl Lietuva“ rinkodaros departamento vadovės, parodo, kad gyventojai vertina prekybos centruose esančių kalėdinių maisto produktų ir kitų prekių tinkamumą dovanoms.

„Tyrimas atskleidžia, kad šiemet Kalėdų dovanų sąskaita ypatingai taupyti neketinama. Vis dėlto, vertėtų pagalvoti ne tik apie tuos, kam planuojate dovanoti dovanas, bet ir apie save – dovanų pirkimas šventiniu laikotarpiu neretam kelia stresą bei įtampą. Todėl apsilankymas prekybos centre gerokai palengvintų gyvenimą jums. Be to, privačių prekių ženklų prekės, savo kokybe tapačios žinomų ženklų produktams, gali tapti puikiomis Kalėdų dovanomis, jums nedarant kompromiso su pinigine“, – teigia K. Mažeikytė.

Internetinę apklausą Kalėdų tema „Lidl Lietuva“ užsakymu atliko bendrovė „Norstat“. 2023 m. spalio–lapkričio mėnesiais vykusioje apklausoje dalyvavo 1000 Lietuvos gyventojų

Kontaktai žiniasklaidai

Korporatyvinių reikalų ir komunikacijos departamentas
bendraukime@lidl.lt

Pasidalinti

Daugiau